ProDokkum Logo

Actueel 2014-2015

Vrijdag 26 juni Laatste schooldag: Achtkamp en viswedstrijd.

Op deze laatste schooldag mochten de leerlingen van fase 1 en 2 kiezen welke activiteit ze wilden doen.
De 140 leerlingen konden kiezen uit deelname aan een achtkamp of deelname aan een viswedstrijd .
Er deden ongeveer 40 vissers mee met de wedstrijd en ongeveer 100 leerlingen hielden het niet droog tijdens de achtkamp.Het was een mooie dag en beide activiteiten verliepen voorspoedig.

Winnaars viswedstrijd:
Winnaar meeste vis: Mathijs Postumus
Winnaar zwaartste vis: Willem Stenekes
Winnaar langste vis: Reinhard Zijlstra

Klik hier voor meer foto's van de achtkamp.
Klik hier voor meer foto's van de viswedstrijd.

15acht115acht2
15vissen 115vissen2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 25 juni Afscheid schoolverlaters en barbecue

Er werd deze middag afscheid genomen van leerlingen die de school gaan verlaten. Sommige leerlingen gaan met een baan van school en een ander gaat doorleren op een andere school.
Onder het toeziend oog van ouders/verzorgers, familie en docenten van de school werden de diverse behaalde diploma's en het getuigschrift van school ondertekend en overhandigd. De betreffende leerlingen werden nog toegesproken door de directeur en hun mentor.
Na afloop was gelegenheid om deel te nemen aan een barbecue achter de school.

Klik hier voor meer foto's van dit afscheid.

15afscheid115afscheid2

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 17 juni Heftruckexamen

Op woensdag 17 juni hebben 8 leerlingen  examen gedaan om het heftruckcertificaat te halen. Dit examen werd afgenomen bij Agrilog in Leeuwarden. De leerlingen hebben eerst een periode van 10 weken op school les gehad in de theorie van het heftruckcertificaat en hebben in de praktijk geoefend met de heftruck op het schoolterrein.

Bij Agrilog zijn ze de hele dag bezig geweest met oefeningen om hun vaardigheid in het werken met de heftruck te laten zien.  Ook hebben ze nog les gehad op een zogenaamde reachtruck  en met een elektrische stapelaar.  Dat zijn magazijnheftrucks  die weer speciale vaardigheden  van de leerlingen vragen.   Na een gewenningsperiode is het de leerlingen gelukt om ook met die machines de nodige vaardigheden onder de knie te krijgen.  Een knappe prestatie ! De leerlingen hebben de examendag in Leeuwarden als een mooie dag ervaren, waarin de ze hun vaardigheden met de verschillende heftrucks goed konden laten zien. Allemaal gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

Het betreft de volgende leerlingen :Theo Beekema; Albert Deelstra; Danny van Kammen; Stefan Homsma; Erwin van Nieff; Matthijs Sliedrecht; Albert Veenstra en Kees Veenstra.                
Klik hier voor meer foto's van het examen.

15hef115hef2                                                     

Dinsdag 9 juni- vrijdag 12 juni Fase 3 op werkweek naar Parijs

Op  weg naar volwassenheid, organiseer je voor de leerlingen van fase 3 niet meer een binnenlands schoolreisje. Het wordt nu tijd om ook eens een keer buiten de vertrouwde omgeving een kijkje te nemen en te ervaren hoe het leven toegaat in een wereldstad.Parijs is de stad bij uitstek om dit een keer te ondervinden. Het is een stad waar van alles te beleven is  en te ontdekken valt. Denk maar eens aan de hectiek van het drukke verkeer, de Franse keuken,de vreemde taal,  de mooie gebouwen, de geur van de stad, en  misschien ook wel de spanning van het steeds maar  op je hoede moeten zijn.In fase3  was de reis een veel voorkomend onderwerp in de les en eindelijk was het dan zover.

De weersvoorspellingen waren prima en het programma stond vol met leuke activiteiten.Na een  busreis van ongeveer 9 uur kwamen wij aan in Parijs. Hier meteen de kennismaking met de Franse keuken. Natuurlijk net even anders dan thuis, maar wel lekker zo vonden de meeste leerlingen.Hierna een bezoek gebracht aan de “Arc de Triomphe” met het graf van de onbekende soldaat. Hier was veel ceremonie met soldaten van het vreemdelingenlegioen en alles werd goed bewaakt door politieagenten met mitrailleurs. Vanaf het gebouw hadden wij al een mooie view over de stad. Vooral het uitzicht op de hectiek van het verkeer was leuk. Het blijft je verbazen dat er maar zo weinig ongelukken gebeuren in dit gekrioel van verkeer.Daarna naar het hotel. Kamers waren niet erg groot, maar gelukkig schoon en bovendien aardig personeel.De volgende dag  moesten wij allemaal weer vroeg uit de veren, want er moesten kaartjes worden gekocht van de Eiffeltoren. De rit daar naartoe was al een belevenis. Het was spitsuur, dus aanschuiven in de file en toch ook genieten van wat je allemaal zag in deze hectiek.  Gelukkig waren wij nog op tijd voor de toegangsbewijzen voor de Eiffel toren. Op het plein  onderaan de toren zijn veel souvenir verkopers die jou willen proberen over te halen om iets van ze te kopen. Dat doen ze best  brutaal en is negeren de beste manier om ze van je af te houden.  Sommige leerlingen konden de verleiding niet weerstaan  en hebben met afdingen hier hun eerste  miniatuur-Eiffel toren  gekocht.

Na een bezoek aan de hoogste verdieping met een prachtig vergezicht over de stad, hebben wij met de bus een tochtje door de stad gemaakt, met als eindpunt een wandeling door een beroemde wijk. Dit ging in groepjes, want natuurlijk is er altijd een angst om elkaar kwijt te raken in een stad.  Ook kon je beroemde kerk” De Notre Dame” bezichtigen. Deze kerk is heel beroemd en bij veel mensen bekend vanwege de film “de klokkenluider van de Notre Dame.  Na deze bezichtiging  weer snel in de bus voor een boottocht op de rivier  “de Seine”. Het was hier een drukte van belang. Vooral veel  Chinese vakantiegangers, die overal foto’s van maken.

Na de boottocht moesten wij ons al weer opmaken voor een maaltijd in het restaurant. Ook nu weer een prima Franse maaltijd, met natuurlijk weer een stukje Frans stokbrood. Hierna een bezoek aan een zeer oude kunstenaarswijk; “de Montmatre”. Ook nu weer gelegenheid voor een bezoek aan de bekende kerk “ Du Sacre Coeur” en natuurlijk  moest er ook een bezoekje aan de portretschilders van Parijs worden gebracht.  Sommige leerlingen hebben deze kans gegrepen en zich laten vereeuwigen in een portretschets.  Dit blijft natuurlijk een blijvende herinnering aan deze reis. Ondertussen was het al weer tijd voor onze tweede nacht in het hotel.

De volgende dag weer vroeg uit de veren, en op naar Euro Disney. Dit park is een echte  belevenis. Niet alleen zijn  attracties schitterend, maar ook is het park erg mooi  aangelegd. Voor iedereen is er in dit park iets te beleven. Rond half zes weer verzamelen, om daarna te kunnen vertrekken naar Dokkum.

Iedereen was onder de indruk en vermoeid van deze werkweek.  Ik denk dat iedereen met een goed gevoel terug kan zien op deze onvergetelijke reis.  Een reis waar in ieder geval het personeel veel goede herinneringen  aan heeft over gehouden. De groep heeft zich prima  gedragen en er werd niemand buitengesloten. Petje af.

Namens alle leerkrachten: Merci beaucoup  et au revoir 

Klik hier voor meer foto's van de werkweek naar Parijs.

15parijs115parijs25parijs315parijs4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 29 mei "Road sense" op slipbaan in Drachten.

Afgelopen woensdag 27 mei hebben de leerlingen van fase drie het programma ROAD SENSE van Mercedes gevolgd.
Dit programma werd op de slipbaan in Drachten gehouden. Voor de meeste leerlingen was het een eerste kennismaking met autorijden.
Het programma ROAD SENSE richt zich vooral op het gedrag van bestuurders en passagiers. Het programma bestaat uit twee onderdelen:
Een theoretisch gedeelte waar vooral gediscussieerd wordt over hoe gedrag het rijden kan beïnvloeden en een praktisch gedeelte waar de leerlingen zelf gaan rijden met passagiers, hun mede leerlingen. De leerlingen werden tijdens de opdrachten begeleidt door rijinstructeurs. Met name het rijden in de Mercedes auto's was voor de meeste een unieke ervaring die niet lang genoeg kon duren. Gezien de reacties na afloop een leerzame ochtend voor de leerlingen van fase drie. Voor uitgebreide informatie over het ROAD SENSE programma kunt u kijken op www.roadsense.nl


Klik hier voor meer foto's van deze ochtend.
15 auto115 auto2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vrijdag 22 mei Zevende keer op rij winst in estafette op PrO-Atletiesportdag Drachten.

Zoals gebruikelijk organiseert het Liudger (PrO) samen met het Singeland (PrO)de jaarlijkse atletieksportdag voor eerste jaars leerlingen.
Van de mogelijke 7 praktijkscholen waren er 5 vertegenwoordigt.
Op deze stralende dag werden er s'ochtends in rondgang 12 atletiekonderdelen afgewerkt in gemengde groepjes.
Met behulp van een scorekaart werden de individuele prestaties per leerling bijgehouden.
Na deze onderdelen en een paar pauzes waren de meeste leerlingen klaar.
Echter een viertal leerlingen van iedere school moest nog deelnemen aan de 4x200m estafette die we ieder jaar tegen elkaar lopen.
Onze school heeft een reputatie hoog te houden want de laatste 6 estafettes werden telkens gewonnen .
Onze 4 toppers waren erg gespannen maar leverden alle vier een prima 200 m af waardoor onze school opnieuw met de beker naar huis ging.
Na deze mooie sportieve dag zijn we weer met de bus vertrokken naar Dokkum.

Klik hier voor meer foto's van de atletieksportdag
15 atletiek115atletiek215atletiek315atletiek4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Woensdag 13 mei Schoolreis Walibi
(fase 1/2)

Met ongeveeer 140 leerlingen en een flink aantal docenten zijn we in twee bussen vertrokken naar Walibi.(FL) Het was een prachtig zonovergoten,mooie dag en de leerlingen hebben de dag van hun leven gehad.
Klik hier voor enkele foto's van deze dag.
15Walibi115walibi2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 3 april- dinsdag 17 april Projectweek social media

Deze twee weken hebben leerlingen van fase 2 zich nadrukkelijk bezig gehouden met het onderwerp
"social media".
Deze projectweek zijn we gestart in de kantine met een korte inleiding,een digitale kwis en een bingo.
Vervolgens stond dit onderwerp in vrijwel alle theorielessen en praktijklessen centraal.
Daarnaast is er een excursie geweest naar Probo in Dokkum en het gebouw van Omrop Fryslan in Leeuwarden. 
Ook is er een voorlichter van de politie op school geweest om te vertellen over de gevaren van dit fenomeen en de gevolgen die verkeerd gebruik ervan kunnen hebben.
Leerlingen zijn zelf veel met de computer bezig geweest en hebben leuke filmpjes, bewerkingen en werkstukken gemaakt.
Bij de praktische vakken zijn er ook hele mooie werkstukken gemaakt.( zie foto's)
De projectweek is opnieuw gezamelijk afgesloten in de kantine. 
De leerlingen laten hun gemaakte filmpjes zien en hun werkstukken. Na afloop heeft iedereen een certificaat ontvangen van deze succesvolle projectweek.

Klik hier voor meer foto's van deze twee projectweken. 

sm1

sm2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sm3

sm4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vrijdag 27 maart Afscheid meneer Hesder Hoekstra


Dit was de laatste werkdag van dhr. Hoekstra op onze school voor Praktijkonderwijs in Dokkum.
Na twee verdienstelijke jaren op de J J Boumanschool gaat Hesder Hoekstra een nieuwe uitdaging aan in Surhuisterveen.
Hij zal daar directeur worden op Chr. basisschool De Hoeksteen en een nog nader te bepalen basisschool in diezelfde regio.
We zijn hem zeer erkentelijk voor de beide jaren waarin hij op onze school werkzaam is geweest.
Het team heeft zijn inbreng, enthousiastme, betrokkenheid en vakkundigheid als zeer plezierig ervaren.
Zowel leerlingen als naaste collega's hebben vrijdag 27 maart op gepaste wijze afscheid van hem genomen.
We wensen hem veel succes met zijn nieuwe baan.


Hesder1Hesder2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer foto's van het afscheid.

Maandag 23 maart Inspectiebezoek op de J J Boumanschool

De gehele dag hebben we inspectiebezoek gehad van dhr. Bal en mevr. Osinga.De school is beoordeeld op diverse onderdelen en de inspecteurs hebben ook een kijkje genomen in vrijwel alle leslokalen.
Daarnaast zijn directie, zorgteam, docenten en leerlingen bevraagd over hun manier van werken, ervaringen en bevindingen.
Ze waren erg te spreken over onze school. Later meer hierover.

 

Donderdag 19 maart Johnny en Stefan winnen zilveren medaille op PrO Badmintontoernooi  

Acht leerlingen uit de 2e en 3e Fase hebben deelgenomen aan een PrO-Badmintontoernooi in Leeuwarden.
Het toernooi werd gehouden in tenniscentrum de Molen en werd georganiseerd door de gymdocenten van
praktijkschool Comenius College uit Leeuwarden.
Er namen 37 koppels (74 leerlingen) deel aan deze goedopgezette dag.
Na de voorronden werden de koppels op sterkte ingedeeld en werden er opnieuw wedstrijden gespeeld.
Al onze meisjes werden tweede in hun voorronden en de jongens werden eerste.
Na de herverdeling werden de jongens (Stefan en Johnny) uiteindelijk 2e bij de jongens.Ze wonnen een zilveren medaille.
Bij de meisjes werden onze koppels 5e, 8e en 9e een prima resultaat maar vooral erg fanatiek & sportief gespeeld.

badminton1

badminton2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer foto's van dit toernooi.

 

Donderdag 12 maart Jitske wint talentenavond op school.

Talent1

talent2

 

 

 

 

 

 

 

 

Klik hier voor meer foto's van deze bijzondere avond.

 

Dinsdag 3 maart Afsluiting Rots en water programma 

Tijdens de gymnastieklessen van de eerstejaars leerlingen is de afgelopen maanden een lessenserie Rots en Water gegeven.
De leerlingen hebben geleerd om te gaan met tegenslag/conflicten, pesten, fysiek contact en plotseling veranderende omstandigheden;
ze hebben grenzen leren aangeven; herkennen van-en aanpassen aan lichaamshouding/taal; aanleren van zelfverdedigingtechnieken.
Vandaag hebben we deze lessenserie afgesloten en hopen dat de betreffende leerlingen het geleerde in de praktijk kunnen toepassen.

Klik hier voor meer foto's van deze afsluitende les.

 2015RenW22015RenW1

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 3 maart Cursus heftruck-verreiker / hoogwerker

Vijf leerlingen hebben een cursus gevolgd voor de verreiker en de hoogwerker bij Agrilog in Leeuwarden.
De leerlingen hebben daar eerder al examen gedaan voor de heftruck en de reachtruck.
In het verlengde daarvan is nu een aanbod gedaan om een cursus verreiker en hoogwerker te volgen.

De vijf leerlingen hebben met goed gevolg de dag afgesloten.
Dat betekent dat ze nu ook een geldig ceritificaat bezitten voor het omgaan met en bedienen van een verreiker en een hoogwerker.
Dit vergroot ook weer hun mogelijkheden naar toekomstige arbeid.

De betreffende leerlingen zijn :
Joucke de Vries; Jan Eefting; Harwin Pool; Eddie Boekhout en Hendrik Greydanus.

Hef1

 hef2

 

 

 

 

 

 

 

 


Woensdag 18 februari en vrijdag 20 februari Afscheid Oene Pruiksma

Klik hier voor meer foto's van het afscheid op beide dagen.

Oene1

Oene2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dinsdag 17 februari Meisjes superieur in PrO-Unihockeytoernooi Sneek !

We gingen deze dag, goed voorbereid, op pad met 2 jongensteams en 1 meisjesteam (17 leerlingen).
Dit jaarlijkse PrO-unihockeytoernooi werd georganiseerd door Praktijkschool De Diken uit Sneek.
De meisjes speelden geweldig in de poelfase en wonnen al hun wedstrijden, super !

Ons eerste team verloor de eerste 3 wedstrijden en sloot af met een winstpartij.
Het tweede team van onze school deed het erg goed en wist de kruisfinales te halen.
Deze halve finale werd nipt verloren waardoor ze om de 3e en 4e plaats moesten spelen.
Vervolgens speelden de meisjes de finale. Een zeer spannende finale tegen Comenius waarin de JJB hoofdzakelijk achter stond .
Pas in de laatste minuut werd de stand omgedraaid en werden onze meisjes terecht kampioen.Het tweede team wist te winnen van het jongensteam van het Liudger College uit Drachten en werd daarmee verdienstelijk derde.
Een zeer goed opgezet toernooi met allemaal sportieve spelers zorgde voor een geslaagde dag.

Klik hier voor meer foto's van het toernooi.

unihockey20151

unihockey20152

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 12 februari Opnieuw goed resultaat bij laswedstrijd Bolsward.

Afgelopen donderdag 12 februari hebben twee leerlingen van de Boumanschool meegedaan aan de regionale laswedstrijd voor het VMBO in Bolsward.
De wedstrijd was een voorronde voor de landelijke wedstrijd die op 25 maart plaatsvindt.

Totaal waren er 19 kandidaten van 10 verschillende scholen uit Friesland en Groningen.
De wedstrijd was georganiseerd door de Lasgroep Noord.
Scheidsrechters waren heuse examinatoren van het Nederlands Instituut voor de lastechniek.
Voor de Boumanschool deden mee Jan Visser en Kees Veenstra. Zij zitten op school ook op lascursus.
Aan het eind van de dag bleken ze van de 19 deelnemers de 5e en 6e plaats te hebben ingenomen.
Voorwaar een heel mooi resultaat.
Als gevolg van deze goeie prestatie hebben ze alvast het praktijkexamen van de cursus die ze op school volgen met succes afgerond.

Klik hier voor meer foto's van deze dag.

las1

las2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 12 februari Excursie politiebureau Dokkum

Vol enthousiasme heeft groep 3 afgelopen donderdag een excursie gehad op het politiebureau te Dokkum.
Tijdens de verkeerslessen is er vaak over de taak van de politie verteld in bepaalde verkeerssituaties.
We werden hartelijk welkom geheten en konden meteen vragen stellen aan de drie politieagenten.
De leerlingen hadden deze vragen al voorbereid tijdens de theorieles op school.
Daarna hebben deze drie agenten ons een rondleiding gegeven door het gebouw. 
Tijdens de rondleiding door het gebouw mochten de leerlingen ervaren hoe het was om in een politieauto te zitten of op een politiemotor te zitten.
De rondleiding werd afgesloten met nog een extra vragenrondje.
Het bezoek was leerzaam maar vooral ook erg leuk!

Klik hier voor meer foto's van dit bezoek.

politie1

politie2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 10 februari OPEN DAG

De jaarlijkse open dag trok ook dit jaar weer veel belangstellenden naar onze school.De school had weer alles uit de kast gehaald om zichzelf zo goed mogelijk te presenteren aan nieuwe
leerlingen, de ouders, oud leerlingen en andere belangstellenden.
Er was vanalles te doen in de praktijklokalen, er werden praktijkwerkstukken verkocht en theorie en
pratijkdocenten stonden iedereen te woord over hun vakgebied.
Leerlingen van onze school holpen geweldig mee en gaven demonstraties van hun vaardigheden.
Door de grote belangstelling was het voortdurend een gezellige drukte.  Iedereen bedankt !

Klik hier voor een impressie van de open dag

opendag20151

opendag20152

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 5 februari Schoonmaakexamen

Na een flinke periode van hard oefenen en leren was het moment daar voor 4 meiden van onze school om examen te doen.
Een examinator uit de schoonmaakbranche nam het examen af. Hij testte hun kennis en keek kritisch naar de vaardigheden van de meiden.
Uiteindelijk wisten alle vier de meiden het examen goed af te ronden.

Van harte gefeliciteerd dames !

Klik hier voor meer foto's van de uitreiking

schoonmaak15

 

 

 

V.l.n.r.; L. Besterveld, Eilish Hoek, Janna Visser, Natalie Lahmers en S Miedema. (Johanna Kooistra ontbreekt op de foto)

 

 

 

 

 

Woensdag 28 januari DOE-middag voor nieuwe leerlingen

Er kwamen 24 potentiële nieuwe leerlingen af op onze jaarlijkse DOE-middag waarbij we de leerlingen kennis laten maken met onze school , het gebouw, de vakken en de docenten.
Ze kunnen deze middag dmv een rondleiding en een aantal proeflessen een goede indruk van onze school krijgen.

Klik hier voor meer foto's van deze middag.

doegroep

doerond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 20 januari Grote deelname darttoernooi (126 deelnemers)

Uit alle groepen en fasen nam een overweldigend aantal deelnemers deel aan ons jaarlijks terugkerend darttoernooi. 
De 126 deelnemers waren erg enhousiast en hadden op school en thuis flink geoefend.
In de ochtend werden de poelwedstrijden (op leeftijd) gespeeld en s'middags de finaleronden met de winnaars van de ochtendsessies.
In de finaleronden, waarin nog 14 jongens en 8 meisjes meededen, waren het vooral de jongens uit fase 1 die erg goed speelden.
In de halve finales stonden dan ook 4 jongens uit fase 1; Simon vd Weg, Quinten Eenkhoorn, Jelmer vd Meer en Mark Dillema.
Simon vd Weg (winnaar 2014) en Jelmer vd Meer wisten uiteindelijk de finale te bereiken.
Bij de meisjes waren het vooral de meiden van fase 2 die erg goed stonden te spelen.
Martina Hielkema (winnares 2013) en Marjon vd Wielen wisten de finale te bereiken.
Na een opkomst zoals in het proffessionle darts moesten deze vier spelers de finale tot een goed einde brengen.
Onder enorme publiek belangstelling van medeleerlingen werden Marjon en Simon uiteindelijk de grote winaars.

Klik hier voor meer foto's van het darttoernooi

2015darten12015darten2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  2015meisjes2015jongens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 19 januari Dokkumer kanon opgeknapt door leerlingen Boumanschool

Maandagmiddag kregen leerlingen van de Christelijke school voor Praktijkonderwijs J.J.Boumanschool in Dokkum een bijzondere opdracht.
Wethouder Pytsje de Graaf overhandigde een van de vier kanonnen die aan het Noorderbolwerk in Dokkum stond opgesteld aan de school.
Nog voor de zomer wordt een geheel nieuw onderstel voor het kanon gemaakt door de leerlingen.
In de afgelopen jaren zijn de kanonnen dusdanig verwaarloosd en vervallen dat ze zijn weggehaald.
Bij de Woudpoortbrug in Dokkum staat nog een compleet kanon opgesteld, de overige drie zijn door de gemeente opgeslagen. 
Op de loop van het kanon bij de Woudpoortbrug is het jaartal 1819 te zien, maar vermoedelijk is het eikenhouten onderstel van de overige wel eens vervangen.
De leerlingen gaan de komende maanden met het maken van een geheel nieuw onderstel aan de slag. Op termijn worden mogelijk ook de andere twee kanonnen weer opgeknapt. Zodra de klus geklaard is, wordt het kanon weer teruggeplaatst aan het Noorderbolwerk.

Zie hier voor meer foto's van het kanon.

opknappenkanon2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maandag 5 januari Start van het nieuwe kalenderjaar

Allereerst willen we iedereen een gelukkig , leerzaam en vooral gezond 2015 toewensen.

Er is sinds vandaag een nieuwe docent werkzaam bij ons op school: haar naam is mevr. S. Kooistra.

SandraKooistra Zij zal tijdelijk de lessen theorie van mevr. Wagenaar overnemen.

 Mevr Wagenaar zal tijdelijk meerdere (zorg)taken van dhr. Maliepaard op zich gaan nemen.
 mevr. S. Kooistra

 

 

Vrijdag 19 december Kerstviering/kerstontbijt en workshops Fase 1 en 2

In de ochtend hebben fase 1en 2 stilgestaan bij de kerstgedachte en is er een viering geweest in de kantine.
Na deze gezamenlijke viering zijn alle leerlingen per groep hun eigen kerstontbijt gaan houden in verschillende lokalen.
Het tweede blok waren de leerlingen verdeeld over verschillende workshops waarin ze allerlei leuke activiteiten deden en hele mooie dingen maakten.
Rond 12.00 uur hebben we elkaar een goede vakantie gewenst en zijn de leerlingen huiswaarts gegaan.  
Klik hier voor foto's van deze afsluitende ochtend.

kerstf121 kerstf122

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 18 december Kerstviering Fase 3

Fase 3 leerlingen hebben hun eigen viering gehad op donderdagmorgen het 2e blok.
In de kantine van school is eerst een officiele viering geweest die vervolgt werd door een gezellig samenzijn.
Er werd een leuk kerstspel gespeeld met lekeere hapjes erbij.
Diezelfde avond was er voor de leerlingen uit deze fase een etentje georganiseerd in combinatie met bowlen.
Een deel van de leerlingen heeft samen met enkele docenten een erg gezellige avond gehad. 

Klik hier voor foto's van de kerstviering

kerstf31kerstf32

 

 

 

 

 

 

 

 


Vrijdag 5 december
Sinterklaas met pieten op school

Deze dag is de Goed Heilig man met drie pieten langs verschillende klassen geweest en heeft verschillende leerlingen en docenten toegesproken.

Klik hier voor meer foto's van deze bezoekjes. 

 sint2sint1

 

 

 

 

 

 

 

 


Dinsdag 18 november Ouderavond HALT: Veilige Publiek Taak

DE Maatschappij , dat ben JIJ
Een prachtig voorbeeld van hoe vruchtbaar samenwerken kan zijn was te merken op de school voor Praktijkonderwijs te Dokkum.
Op de J.J. Boumanschool hebben ouders, docenten, een medewerker van bureau HALT en een agent van de regionale politie de handen ineengeslagen om voorlichting te geven over het veilig werken in een publieke sector. Helaas merken we steeds vaker een bepaalde mate van verbale en/of fysieke agressie tegen werknemers die hun publieke taak uitvoeren. Te denken valt aan politiemensen/ambulance – personeel, docenten, horeca medewerkers etc.
Om samen na te denken en van gedachten te wisselen over een dergelijk actueel-thema levert wederzijds begrip en respect op!
Heel duidelijk werden er voorbeelden van uitgaansgeweld, geweld tegen politie- mensen en geweld tegen docenten benoemd.
Hetgeen door een ieder in de zaal als onacceptabel en ontoelaatbaar werd getypeerd!
Daarnaast wist dhr. Van Kammen (directeur van de school) ook goed te kunnen benoemen welke “lastige situaties” zich soms voordoen op de school en welke preventieve maatregelen de school hier tegen neemt.
Welke rol ouders/opvoeders en de school kunnen spelen in het kunnen uitvoeren van een
Veilige Publieke Taak werd uiteengezet door mevr. Goos van bureau HALT. Vanuit haar praktijkervaring kon ze vele herkenbare voorbeelden benoemen. Ook heeft zij gastlessen verzorgd aan alle leerlingen in de tweede fase.
De ouders gaven aan blij te zijn met deze manier van samenwerken en voorlichting.
Immers samen willen we verantwoordelijk zijn voor de zorg van onze kinderen!

Klik hier voor meer foto's van de voorlichtingslessen en de ouderavond.

Halt1halt2

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Donderdag 5 november Certificaatuitreiking fase 2 en 3 leerlingen


Vier keer per jaar staat de school stil bij behaalde certificaten van de interne stages van leerlingen uit de tweede en derde fase. 
Het goed presteren in interne stages is een belangrijke stap naar externe stage en dus toeleiding naar een goede werkplek op de arbeidsmarkt. De betreffende stagebegeleiders van iedere stagebegeleider of onze collega's van het stagebureau reiken deze certificaten uit. Leerlingen ondertekenen hun certificaat en krijgen deze middag een gebakje en wat te drinken aangeboden.


Klik hier voor meer foto's van de certificaatuitreiking van deze middag.

certifi1cerifit2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Woensdag 22 okt- donderdag 30 oktober Themaweek MUZIEK

Dit jaar hebben we gekozen voor het thema ´MUZIEK`. De opening werd gedaan door rapper Madoc. De fase 1 leerlingen waren toen nog erg verlegen.
Gelukkig schudde iedereen de dagen erna de verlegenheid van zich af en werd er wél volop gedanst bij de afsluiting: de disco-avond.​
Op die disco-avond konden we direct de resultaten bewonderen van een week keihard werken: elke groep had een clip gemaakt van een bepaalde muziekstijl; bv. Pop, Nederlandstalig, Rock.
Tijdens de praktijklessen hebben de leerlingen allerlei attributen gemaakt, die met deze muziekstijl te maken hebben: gitaren, kleding, mengpaneel van een dj enz. Die attributen zagen we vervolgens terug in de clip. De clips zagen er professioneel uit en het is fantastisch om te zien, wat de leerlingen voor elkaar kunnen boksen in slechts een week tijd!
En dat was nog niet eens alles; de leerlingen mochten deze week ook verschillende blaasinstrumenten proberen en kregen we nog bezoek van Wessel Klooster, een student van de Popacademie.
Al met al kunnen we terugkijken op een gevarieerde én geslaagde themaweek!

Klik hier voor meer foto's van deze themaweek

muziek1 muziek2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 30 oktober PrO-basketbaltoernooi in Leeuwarden

Het netwerk LO PrO-Fryslan organiseerde in Leeuwarden een basketbaltoernooi voor tweede jaars leerlingen. Piter Jelles de Brege was de gastheer en er deden 12 teams (8 jongensteams en 4 meisjesteams) mee van diverse Praktijkscholen uit Friesland.
In een strak georganiseerd toernooi werden we geholpen door scheidsrechters van het CIOS uit Heerenveen.
Onze school deed dit jaar mee met twee teams , 1 jongensteam en 1 meisjesteam. (zie foto)
Vooraf hadden de leerlingen een tweetal trainingen gehad op eigen school en vandaag moesten ze aan de bak. Beide teams presteerden prima en wonnen de meeste wedstrijden. Dat resulteerde in twee fraaie bekers. Beide teams eindigden verdienstelijk als derde , een prima prestatie.
Bij de jongens eindigde Piter Jelles "De Brege" Leeuwarden als eerste en bij de meisjes het Singeland uit Drachten.

IMAG2332

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 21 oktober Verkeersmarkt fase 1

Na de fietscontrole van de eerste jaars leerlingen en de informatieverstrekking over dodehoek-situaties in het verkeer was er op 21 okt jl een uitgebreide verkeersmarkt.
Leerlingen uit fase1 van de JJ Boumanschool hebben dinsdag deelgenomen aan een verkeersmarkt die in samenwerking met de SBV (Stichting Bevordering Verkeerseducatie) werd gehouden. Het doel hiervan is jongelui bewust te maken van veilig onderweg zijn van en naar school en hen te wijzen op de risico’s van roekeloos verkeersgedrag.
Deze verkeersmarkt is een onderdeel van de permanente verkeerseducatie die de school biedt.

Er was een parcours uitgezet dat uit vijf onderdelen bestond:
-      Ogen- en reactietest van Veilig Verkeer Nederland.
-      Waarnemen en gedrag. Kun je goed opletten als je met een mobieltje of oordopjes in de weer bent tijdens het fietsen.
-      Alcoholparcours. Met een speciale bril op kon je ervaren hoe je doet en hoe het voelt als je alcohol hebt gebruikt.
-      Trekker met aanhangwagen liet de gevaren van landbouwverkeer en dode hoek zien.
-      Medical Team bestaande uit een verpleegkundige en mensen van de EHBO vertelden over hoe je eerste hulp kunt verlenen. Tevens lieten ze de werking van een defibrilator zien.

Permanente verkeerseducatie

De JJ Boumanschool biedt naast allerlei theoretische en praktische vaardigheden en de gebruikelijke verkeerslessen extra lespakketten voor opleiding bromfietsrijbewijs, opleiding trekkerrijbewijs, fiets APK, remweg van een auto, invloed van alcohol en drugs in het verkeer.
Uit de enthousiaste reacties van de leerlingen en leerkrachten blijkt dat deze dag als geslaagd en zeer waardevol werd ervaren.

Klik hier voor meer foto's van deze informatieve dagen.

verkeer22014  verkeer12014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 3 oktober PrO-7x7 voetbaltoernooi Dokkum

Vandaag was er het jaarlijks terugkerende PrO-voetbaltoernooi voor jongens van 15 en 16 jaar.Alle PrO-scholen waren vertegenwoordigd met één team en het Comenius college zelfs met twee teams.
Totaal deden er 8 teams mee verdeeld in twee poels van 4.
Alle wedstrijden werden uitstekend gefloten door een viertal studenten van het SIOS (Heerenveen).
Op deze zonovergoten dag speelde de JJBoumanschool de sterren van de hemel en won alle 3 de poelwedstrijden met overmacht. Ook in de kruisfinale waren onze jongens te sterk voor De Diken uit Sneek. In de andere kruisfinale was het spannend tussen het Luidger College uit Drachten en het Piter Jelles uit Leeuwarden. Na penalties werd die wedstrijd beslist in het voordeel van het Piter Jelles.
Net als vorig jaar waren onze jongens ook in de finale niet te stoppenen en wonnen met overmacht (4-0) en werd de titel van vorig jaar geprolongeerd. Gefeliciteerd met dit prima resultaat.
Einduitslag:
1e plaats J J Boumanschool Dokkum
2e plaats Piter Jelles Leeuwarden
3e plaats De Diken Sneek
4e plaats Luidger College Drachten

Klik hier voor meer foto's van dit toernooi.
Klik hier voor een kort filmpje van het toernooi

voetbal20141voetbal20142