ProDokkum Logo

Actueel 2017-2018

_____________________________________________________________
Maandag 3 september Programma introductiedag 

Het nieuwe schooljaar zal voor iedere fase van start gaan met een introductiedag:
Fase 1     10.45 uur op school . Introductie start om 11.00 uur.
Fase 2     10.45 uur op school.  Introductie start om 11.00 uur in de gymzaal. Zwemkleding meenemen !! 
Fase 3     
10.00 uur aanwezig zijn bij sportcentrum Palestra in Dokkum. Sportieve kleding meenemen !!
__________________________________________________________________________________________

Donderdag 12 juli Geslaagde barbecue avond Fase 3

Bijna traditioneel organiseert het personeel van de JJBoumanschool aan het einde van het schooljaar een BBQ voor leerlingen fase 3, schoolverlaters, ouders van schoolverlaters en personeel.
Op deze avond ontvangen de schoolverlaters hun schoolgetuigschrift en portfoliobewijs van de externe stages.
De mentoren krijgen tijdens deze uitreiking hun laatste kans om hun mentorleerlingen toe te spreken en de schoolloopbaan nog een keer door te nemen.
Dit aan de hand van schoolfoto’ met natuurlijk de bijbehorende anekdotes. Naast afscheid is het ook een moment om vooruit te zien. Leerlingen staan nu weer aan een begin van een nieuwe levensfase.
Na het officiële gedeelte van felicitaties en mooie woorden, was het tijd voor de schoolbarbecue.
Het plein was omgetoverd tot een feestterrein, met vuurkorven, vlaggen en natuurlijk muziek.
Het was een erg gezellige drukte, waarbij de weergoden ons goed waren gezind. In totaal zijn er ongeveer 130 mensen aanwezig geweest op de schoolbarbecue.
Ook het volgend schooljaar zal deze feestelijke happening weer gaan plaatsvinden in de laatste schoolweek.

foto

Donderdag 12 juli Viswedstrijd met geweldig mooie weersomstandigheden.

Rond het middaguuur (na de certificeringsuitreiking van fase 2) zijn we met een 20-tal leerlingen gaan vissen aan
de rand van de Woudhorne.
Zowel jongens als meisjes deden mee en dingden mee naar de 3 mooie wisselbekers.
In drie categoriën waren er bekers en prijzen te verdienen. 1 De meeste vis 2 De zwaarste vis. 3 De langste vis.
Het weer was prachtig en de leerlingen hadden het naar de zin (ondanks dat de vangst wat minder goed was).

Winnaars viswedstrijd:(zie onderstaande foto)
Winnaar meeste vis: Sjoerd de Vries
Winnaar zwaartste vis:Esmee vd Heide
Winnaar langste vis: Peter Herder
18vissen118vissen2

Donderdag 12 juli Uitreiking behaalde branchegerichte certificaten fase2 leerlingen

Om 11.00 uur was het tijd voor een serieuze aangelegenheid.
De oudste leerlingen van de tweede fase namen vrijwel allemaal hun behaalde branchegerichte certificaat in ontvangtst.
Deze leerlingen hebben het afgelopen jaar een blok per week  extra les gehad in onderstaande certificeringsvakken.
1 Hout en meubel 
2 Metaalbewerking
3 Schilderen
4 Schoonmaken
5 Winkel en detail
6 Bedieningsassistent (BAS)
In deze specifieke lessen is er op theoretisch en praktisch vlak de leerlingen veel geleerd over (basis)vaardigheden en technieken die nodig zijn voor het behalen van dit, door de branche geaccepteerde, certificaat.
Iedereen die hiervoor geslaagd zijn van harte gefeliciteerd !! 

18cert118cert2

Woensdag 11 juli  Nieuwsbrief Fries manifest          

fries manifest       FRIES MANIFEST
Als onze leerlingen de school verlaten willen we het liefst dat ze aan het werk kunnen. Vanwege hun afstand tot de arbeidsmarkt gebeurt dat bijna altijd met een regeling.
Een zogenaamde loonkostensubsidie via de gemeente. De leerling merkt daar zelf niks van !
Er ligt een voorstel van staatssecretaris van Ark om de loonkostensubsidie in loondispensatie te veranderen.
Het klinkt niet zo anders maar het zal grote gevolgen hebben op het inkomen van uw kind en de groei naar zelfstandigheid.
We hebben in mei een bijeenkomst georganiseerd voor gemeenten, VSO scholen, RMC’s, UWV en alle praktijkscholen in Friesland.
Hier is besloten om een Fries Manifest op te stellen, handtekeningen te verzamelen en op te sturen naar de Tweede Kamer.
Hieronder een verkorte weergave van het Fries Manifest:

TWEEDE KAMER:

WIJS HET PLAN LOONDISPENSATIE AF!
Dit plan betekent voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt:
-Onrechtvaardigheid: iedereen in Nederland die werkt heeft rechtop het minimumloon, dus ook als je afstand tot de arbeidsmarkt hebt.
-Ongelijke behandeling: hoe hard je ook werkt, je wordt nooit een volwaardige werknemer met loon, pensioen en sociale zekerheid.
-Onwerkbare rompslomp: omdat de bureaucratische last verschoven wordt naar kwetsbare werknemers.
-Onduidelijkheid: ook al heb je een baan, als je met een regeling aan het werk bent kom je niet onder het keurslijf van de bijstand uit.

Loondispensatie is Nederland onwaardig, is in strijd metde mensenrechten en mist maatschappelijk draagvlak!

Namens het Stagebureau van de JJ Boumanschool
A. Schaafsma , F. Riemersma en M. de Vries

Woensdag 27 juni Geslaagden heftruckcursus

Zeven leerlingen hebben deze dag examen gedaan om het heftruckcertificaat te halen.
Dit examen werd afgenomen bij Agrilog in Leeuwarden. De leerlingen hebben eerst een periode van 12 weken op school les gehad in de theorie van het heftruckcertificaat en hebben in de praktijk geoefend met de heftruck op het schoolterrein.
Bij Agrilog zijn ze de hele dag bezig geweest met oefeningen om hun vaardigheid in het werken met de heftruck te laten zien.  Ook hebben ze  nog les gehad op een zogenaamde reachtruck . 
Dat is een magazijnheftruck  die weer speciale vaardigheden  van de leerlingen vraagt. 
De leerlingen hebben de examen dag in Leeuwarden als een mooie dag ervaren, waarin de ze hun vaardigheden met de verschillende heftrucks goed konden laten zien.
Allemaal gefeliciteerd met het behaalde resultaat. 
Het betreft de volgende leerlingen : Anne Braaksma; Albert Feddema; Klaas Jan Lourens;  Marco van der Meulen;
Mathijs Posthumus;  Arjen Schregardus en Eric de Vries
18hef1

Vrijdag 1 juni BORIS-praktijkverklaring voor Betim Delija

Betim Delija heeft na een stage periode per 1 juni jl. een arbeidscontract gekregen bij Veenma Mechanisatie in Dokkum. Hij heeft daar een takenpakket dat van tevoren zorgvuldig is uitgezocht. Dat houdt onder meer in dat hij conciërge taken in het gebouw en op het terrein doet. Daarnaast heeft hij taken op logistiek gebied en het beheren van zaken in het gebouw en op het terrein. Ook kan hij de monteurs assisteren als dat nodig is en hij kan meewerken in het constructiewerk dat Veenma zelf steeds meer ontwikkeld. Kortom een heel gevarieerde baan waarin Betim uitstekend wordt aangestuurd door zijn leidinggevende Gerard Sytsma. Vanuit het takenpakket hebben we de afgelopen maanden in samenwerking met het SBB onderdelen uitgezocht uit MBO opleidingen die aansluiten bij het werk van Betim. Een aantal onderdelen pasten daar prima in en worden door Betim goed beheerst. Van daaruit is een zogenaamde Praktijkverklaring ontstaan die afgelopen week aan Betim is uitgereikt op het bedrijf. Een felicitatie voor Betim en voor Veenma voor het samenstellen van dit mooie traject.
praktijkverklaring

Woensdag 30 mei Actieve schoolreis naar Ameland Fase 3

 Volgens traditie gaat een fase 3 groep een buitenlandse meerdaagse reis afwisselen met een eendaagse uitstap. Dit jaar  stond een uitstapje op de planning, met als bestemming het mooie waddeneiland Ameland. Dus lekker dichtbij, maar wel met alle ingrediënten die zorgen voor een vakantiegevoel. Denk daarbij aan een overtocht met boot ( cruise) vreemde taal ( je hoort veel Duits op het eiland), zee en strand en natuurlijk tropisch weer. Al deze bestanddelen waren aanwezig op 30 juni en dan te bedenken op slechts 25 kilometer afstand van Dokkum.Van een fase 3 leerling mag worden verwacht dat zij meer zelfstandigheid aankunnen en daarom was het dagprogramma deels vrij en deels georganiseerd.Leerlingen kwamen op eigen gelegenheid naar Holwerd om vanaf hier met de half 10 boot te vertrekken naar Nes. In Nes aangekomen eerst voor iedereen een fiets gehuurd.Leerlingen mochten vervolgens zelf het dorp Nes verkennen en bijvoorbeeld iets gaan kopen.  Deze activiteit viel goed in de smaak, want iedereen had voor zichzelf  wel iets in de planning om naartoe te gaan. Hierna volgde een georganiseerde activiteit met actie en competitie.
Na een gezamenlijke fietstocht over een mooi stukje Ameland, kwamen wij aan bij Beach Ameland. Hier waren diverse activiteiten georganiseerd. Sommige daarvan in het water en sommige op het strand. Iedereen werd vrij gelaten in deze keuze. Het weer was prima en kozen uiteindelijk de meesten voor een activiteit in het water zoals kajakken of raften.  Natuurlijk was zwemmen in de zee met hoge golven, zout water en kwallen ook al een spannende belevenis die je niet snel weer vergeet. De strandactiviteiten bestond uit handboogschieten en een variant hierop, waarbij je een tegenstander mocht uitschakelen met rubberen pijlen. Ter afsluiting een snack en met z’n allen weer op huis aan. Ook fileleed maakt dan deel uit van het ware vakantiegevoel, want de boot had 25 minuten vertraging. Om ongeveer 7 uur stonden wij weer met voet aan vaste land. Het was en prachtige dag met veel afwisseling en super weer. Echt een dag waarop je met genoegdoening op terug kan kijken. Dit komt dan niet alleen doordat alles goed is geslaagd, maar ook omdat het  leuk is om met leerlingen op pad te gaan die zich houden aan afspraken en zichtbaar hebben genoten van deze dag. 
18ameland118ameland2

Maandag 28 mei - vrijdag 1 juni Werkweek Fase 2 in Schoonloo

Vrijwel alle leerlingen van fase 2 zijn mee geweest op werkweek naar het Drentse Schoonloo. 
Klassen,2D 2E en een deel van 2C gingen het eerste deel van de week en de klassen F2A,2B en het andere deel van 2C gingen het tweede deel van de week.
We verbleven daar in een kampeerboerderij  “De warme bossen” waar van alles te doen was. In een zonovergoten Grolloo zijn we naar een outdoorpark geweest en hebben daar met de hele groep geklommen en gezwommen. Dinsdag was het ook prachtig mooi weer en zijn we op de fiets naar het voormalig kamp Westerbork gegaan.  We hebben daar voorlichting gekregen en een korte film gezien. We hebben dit informatieve dagdeel afgesloten met een rondleiding.
Onderweg terug zijn we nog kort gaan zwemmen in een prachtig mooi meertje.
In de avond regende het af en toe maar hebben we samen van een lekkere barbecue genoten.
Rond 23.00 uur heeft een groot deel van de groep nog een lange nachtwandeling gemaakt  Na twee actieve en leerzame dagen (en 2 relatief korte nachten) zijn we weer met een goed gevoel de bus in gestapt en teruggereden naar Dokkum.
18kampf2118kampf22

Woensdag 23 mei- vrijdag 25 mei Werkweek Fase 1 in Kollummeroord

Het is zover: met stralend weer en nog betere voorspellingen, gaan de kids van fase 1 op weg naar Kollumeroord. Op de fiets natuurlijk, want Kollumeroord, dáár hebben we geen touringcar voor nodig!
Binnen het uur is Kollumeroord in zicht en kan het terrein worden verkend. De zwempoel met vlot en trampoline vallen in de smaak en het liefst willen ze allemaal direct een duik nemen. Maar, eerst gaan we de kamers inrichten, lunchen en staat er een spelletjescircuit op het programma. In teams strijden de jongens en meiden om de eer én om de prijs: het luxe ontbijt mét bediening door de docenten. Er worden eieren overgegooid, water verplaats, spulletjes verhuisd en met tennisballen op foto’s van docenten gegooid. Gelukkig zijn er deze middag enkele leerlingen uit de 2e fase aanwezig, zij helpen fantastisch, zodat alles op rolletjes loopt.
Na de spelletjes is het hoog tijd om het vlot en de trampoline in de zwempoel uit te testen. 
’s Avonds staat er nog het chaosspel op het programma en later nog Bingo of Levend Stratego. Daarna is het tijd om te gaan slapen, hoewel ‘slapen’ ??
Op donderdag staan allerlei survival-onderdelen op het programma; tokkelen, kanovaren, boogschieten, vlot bouwen, maar het favoriete onderdeel blijkt het paintballen te zijn. Er zijn kano’s die omslaan en er wordt gezweet in de legeroveralls. Allemaal niet erg, want ook vandaag is het schitterend weer en kunnen ze na afloop van de survival volop zwemmen. 
Na het eten spelen we het dierengeluidenspel, waarbij sommige docenten zich heel goed hebben verstopt!
Slapen gaat deze nacht stukken beter; na 2 drukke dagen en een héél kort nachtje, zijn sommige jongens en meiden niet meer in staat nog langer wakker te blijven. Nog heel even marshmallows smelten bij het kampvuur en dan vragen ze of ze op bed mógen!
Op vrijdag is het dan alweer tijd om naar huis te gaan. Er moet ingepakt worden en dát valt voor sommigen niet mee! Op enkele meidenkamers is sprake van een complete kledingexplosie en dan is het moeilijk zoeken wat van wie is?! En dan op de fiets, terug naar Dokkum, terug naar huis, om daar een heel weekend te kunnen bijslapen zzzZZZZ. 

18kampf1118kampf12 

Vrijdag 18 mei Atletiekdag Drachten eerste jaars leerlingen

Zoals gebruikelijk organiseert het Liudger (PrO) samen met het Singelland (PrO)de jaarlijkse atletieksportdag voor eerste jaars leerlingen.
Van de mogelijke 7 praktijkscholen waren er 6 scholen vertegenwoordigt. Op deze mooie dag werden er s'ochtends in rondgang 12 atletiekonderdelen afgewerkt in gemengde groepjes.
Met behulp van een scorekaart werden de individuele prestaties per leerling bijgehouden..
Na deze onderdelen en een paar pauzes waren de meeste leerlingen klaar. 
Echter een viertal leerlingen van iedere school moest nog deelnemen aan de 4x200m estafette die we ieder jaar tegen elkaar lopen.
Onze school heeft een reputatie hoog te houden want van de laatste 8 estafettes werden er 7 door onze school gewonnen. Voor onze school liepen Fiona Kempenaar, Jeffrey Dootjes, Jeffrey Drost en Mohammed Bashar de estafette.
Onze 4 toppers waren erg gespannen maar leverden alle vier een prima 200 m af waardoor onze school opnieuw met de beker naar huis ging.
Na deze mooie sportieve dag zijn we weer met de bus vertrokken naar Dokkum.

Klik hier voor meer foto's van deze dag.
18atletiek118atletiel2

Woensdag 16 mei Survivalmiddag Heerenveen tweede jaars leerlingen

Tweede jaars leerlingen hebben jaarlijks een survivaldag in Heerenveen. Praktijkschool De Compagnie is organisator van deze activiteit en een groot aantal Praktijkscholen namen deel aan deze survival.
In een geheel nieuw format werd er deze middag een parcours afgelegd met veel verschillende hindernissen.
Na een zware middag met prachtig mooi weer keerden de leerlingen met de bus weer terug naar naar Dokkum.

Klik hier voor meer foto's van deze middag.
18survival118survival2

Zaterdag 5 mei Twee leerlingen namens school bij kranslegging oorlogsmonument

Op zaterdag 5 mei jl. hebben Marco Krikke en Nando Roorda namens de JJ Boumanschool, twee informatiepanelen mogen onthullen. Naast een kranslegging, samen met de burgemeesters van Dongeradeel en Dantumadeel, werden er ook gedichten voorgedragen. Aanwezig waren naast familieleden van de omgekomen piloten ook leerlingen van de plaatselijke basisscholen, ambassade van Canada, marine van Engeland en afgevaardigden van de Nederlandse luchtmacht. 

Klik hier voor meer foto's van deze bijeenkomst.
18oorlog118oorlog2

Donderdag 3 mei Overhandiging cheque Beautifulgate in Zuid-Afrika

Zoals beloofd heeft meneer Schaafsma in de meivakantie de cheque van €3000,- aangeboden aan Toby Brouwer, directeur Beautiful Gate International.
Dit gebeurde in het gebouw van B.G. in Crossroads/Kaapstad (Zuid Afrika). Met het geld worden veel kinderen in de buurt geholpen.
O.a. met naschoolse opvang, begeleiding huiswerk, voeding, dagelijkse zorg, gezinsondersteuning, aidsremmende medicijnen en daarbij behorende begeleiding.
We weten zeker dat het geld goed zal worden besteed.
Namens Toby Brouwer: dank voor uw bijdrage d.m.v. de kerstmarkt!
3000 euro18africa2

Woensdag 25 april Bezoek Rijksmuseum Amsterdam 

Na een voorbereidend programma op school, over de geschiedenis van de Gouden eeuw, zijn we deze dag met de bus naar Amsterdam gegaan om daar een bezoek te brengen aan het Rijksmuseum. In een viertal groepen kregen de leerlingen van de tweede fase (klassen 2B,2C en 2D en 2E) een rondleiding door een deel van dit immens grote museum. We kregen informatie en uitleg bij de vele grote en mooie schilderijen. Tevens kreeg je af en toe kleine (kijk)opdrachten waarbij je gericht moest kijken/zoeken naar schilderijen of delen daarvan. Alle begeleiders van de groepen deden dat op een heel leuke en afwisselende manier.
Hoogtepunt was natuurlijk het zien van het beroemde schilderij  "de nachtwacht "
Rond 12.00 uur was de rondleiding afgelopen en zijn de leerlingen in dezelfde 4 groepen , met eigen docenten nog de stad Amsterdam in geweest. Na even gegeten te hebben bij de Mac Donalds gingen de meisjes nog even shoppen en de jongens op zoek naar souvenirwinkels.
Al lopend kwamen we vrijwel allemaal samen op de Dam en zijn we rond de klok van 14.00 uur weer naar de bus gelopen en weer terug naar Dokkum gereden.
Een leerzame dag waarbij de leerlingen in het museum en in Amsterdam vele nieuwe indrukken op hebben gedaan.  
18rijks118rijks2

Donderdag 5 april Zevental leerlingen behalen SVA1 certificaat Winkel en Detail

De SVA 1 certificering van Winkel en Detail is gestart. Een 7-tal leerlingen werkt de komende weken toe naar diverse deelcertificaten. Bij het SVA 1 niveau ligt de nadruk op arbeidsvoorbereiding. Het leren van algemene beroepsvaardigheden binnen het winkel en detail lokaal staan hierbij voorop. Het eerste deelcertificaat Artikelpresentatie aanvullen is behaald door alle deelnemende leerlingen: Gefeliciteerd!

DSCI0416 800x600

Dinsdag 27 maart  Afsluiting projectweek "de onbekende wereld" (1e fase) 

De afgelopen week heeft fase 1 gewerkt aan een project over verhalen met het thema: de onbekende wereld.
Bij de praktijkvakken hebben de leerlingen enthousiast gewerkt en is de onbekende wereld op verschillende manieren vormgegeven. Bij de theorievakken hebben de leerlingen (strip)verhalen bedacht, boeken ontworpen, memory gemaakt en vooral veel gelezen. Als afsluiter zijn de leerlingen vandaag naar de bibliotheek geweest.
Aan het einde van de dag kwamen Gauke en Sjouke nog even langs om alle onbekende werelden te bekijken.

18prvbm18prvbw2
Klik hier voor meer foto's van (de resultaten) de projectweek

Maandag 26 maart  Fietssimulator op school (Responsible Young Drivers) 

Twee dames van Responsible Young Drivers zijn deze dag op school geweest met een fietssimulator.
RYD is een verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren. Ze focussen zich op het bewustmaken van jongeren van de risico’s die in het verkeer ontstaan door:
-       Alcohol
-       Drugs
-       Afleiding         
Alle leerlingen van fase 2 namen deel aan een fietsrit waarbij ze een virtual-realitybril op moesten. De rest van de groep kon dan meekijken op TV hoe je in het verkeer functioneerde als je alcohol of verschillende soorten drugs had genomen. Leerlingen konden ervaren hoe het was om dronken te fietsen. Daarnaast ervaarde je wat cannabis, xtc en paddo's voor uitwerking hadden en je waarnemening beinvloedde. 
Een leerzame ervaring voor veel van onze leerlingen.     

18RYD118RYD2
Klik hier voor meer foto's van deze lessen. 

Vrijdag 16 maart  Afsluiting lessenserie Rots en water 

Tijdens de gymnastieklessen van de eerstejaars leerlingen is de afgelopen maanden een lessenserie Rots en Water gegeven.
De leerlingen hebben geleerd om te gaan met tegenslag/conflicten,pesten, fysiek contact en plotseling veranderende omstandigheden; ze hebben grenzen leren aangeven, lichaamstaal leren herkennen en zich daaraan aan te passen. Daarnaast hebben ze ook een aantal zelfverdedigingstechnieken geleerd.
Vandaag hebben we de lessenserie afgesloten en hopen dat de betreffende leerlingen de aangeleerde vaardigheden in de praktijk kan toepassen.

18renw118renw2
Klik hier voor meer foto's van deze afsluitende les.

Donderdag 8 maart Bedrijfsbezoeken certificeringsgroep Hout en meubel.

 

Woensdag 7 maart Viertal leerlingen oefenen voor het T-rijbewijs in Lekkum.

Vanaf 7 maart worden wekelijks een viertal leerlingen naar "t Stalhûs" in Lekkum gebracht om daar  praktijkervaring op te doen met trekkerrijden.
Andries Wiegersma, Michael vd Veen, Sven Bokkers en Berend Jan de Graaf willen alle vier dolgraag het T- rijbewijs halen om daarmee thuis of in stagebedrijf een goede basis te hebben om zich in deze sector verder te ontwikkelen.
Deze leerlingen hebben op school, samen met nog enkele jongere leerlingen,al een deel van de theorie doorgenomen en krijgen nu op de locatie in Lekkum zowel praktijk als theorieles. Rond het middaguur worden de leerlingen weer opgehaald en hebben ze 's middag weer les op school volgens lesrooster.  

18trekker118trekker
Klik hier voor meer foto's van deze ochtend

Woensdag 7 maart Darttoernooi met 126 deelnemers weer een succes.

Na anderhalve week van voorbereiding en veel oefenen mochten 126 leerlingen (48 meisjes en 78 jongens) laten zien hoe goed ze konden darten.
In de voorronden speelden de leerlingen tegen leeftijds/klasgenoten in een poel van 6 spelers. De winnaars van al deze poels speelden 's middags tegen elkaar in de finaleronde. Er werd fanatiek en leuk gespeeld. Uiteindelijk bleven er vier leerlingen over die in de finale mochten spelen. Bij deze finalepartijen kwamen alle leerlingen van onze school kijken en kwamen de finalisten op met liedjes van gerenomeerde dartspelers. Ze speelden in de spotlights. 
Bij de meisjes waren dat Lisette Fokkema en Mellanie Klaver de finalisten. Ze wisten beide een leg te winnen en moesten een derde leg spelen om de winnaar te bepalen. Lisette wist deze spannende leg te winnen.    
Bij de jongens stonden Quinten Eenkhoorn( verliezend finalist van vorig jaar) en eerstejaars leerling Lars Nicolai in de finale.
In een spannende finale (best of three vanaf 501) wist Quinten de eerste leg te winnen. Lars de tweede en moest er ook hier een derde leg aan te pas komen. Hierin was opnieuw Lars de sterkste en mag hij, samen met Lisette, zich een jaar "beste darters van school" noemen.
Iedereen die meegedaan heeft en mee geholpen heeft met de voorbereidingen van dit grote toernooi heel erg bedankt.

(v.l.n.r. Lisette Fokkema, Mellanie Klaver, Lars Nicolai en Quinten Eenkhoorn)
18dart118dart2
Klik hier voor meer foto's van het darttoernooi.

Woensdag 20 februari Fantastische prestaties Pro- Dokkum op unihockeytoernooi.

Met twee busjes gingen onze 26 toppers met hun begeleiders naar Sneek waar school voor praktijkonderwijs "De Diken" ieder jaar een groottoernooi organiseerd. Er deden maarliefst 9 jongensteams en 7 meisjesteams mee dit schooljaar. Onze school was (voor het eerst) vertegenwoordigd met 4 teams . Twee jongesnteams en twee meisjesteam waren op school in training geweest om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Met heel veel enthousiastme en inzet werden heel veel wedstrijden gewonnen zowel bij de jongens als bij de meisjes. Onze meisjes speelden dit keer in het nieuwe flitsende (roze)tenues van school. (zie foto's) 
UIteindelijk resulteerde dit zowel bij de jongens als bij de meisjes in een 1e en 3e plaats. 
Alle deelnemers van onze school heel erg gefeliciteerd met de behaalde resultaten. School is trots op jullie sportieve prestatie.
Hieronder staan de beiden winnende teams van onze school. 

18uni118uni2
Klik hier voor meer foto's van het unihockeytoernooi in Sneek

Februari Geslaagden heftruckcursus.

Afgelopen periode hebben 7 leerlingen examen gedaan om het heftruckcertificaat te halen. Dit examen werd afgenomen bij Agrilog in Leeuwarden. De leerlingen hebben eerst een periode van 12 weken op school les gehad in de theorie van het heftruckcertificaat en hebben in de praktijk geoefend met de heftruck op het schoolterrein.
Bij Agrilog zijn ze de hele dag bezig geweest met oefeningen om hun vaardigheid in het werken met de heftruck te laten zien. Ook hebben een aantal leerlingen nog les gehad op een zogenaamde reachtruck . Dat is een magazijnheftruck die weer speciale vaardigheden van de leerlingen vraagt. De leerlingen hebben de examen dag in Leeuwarden als een mooie dag ervaren, waarin de ze hun vaardigheden met de verschillende heftrucks goed konden laten zien. Allemaal gefeliciteerd met het behaalde resultaat.

Het betreft de volgende leerlingen : Quinten Eenkhoorn; Jacob Raap; Xander Toornstra; Arjen Sikma; Hielke Wedzinga; Kevin van der Meer en Berend Jan de Graaf.

 heftruck 3heftruck 6                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Woensdag 7 februari Goed verlopen OPEN DAG.

De open dag van 2018 is opnieuw prima verlopen en de school heeft zich weer goed op de kaart gezet.
Ouders en (toekomstige) leerlingen hebben een goed beeld kunnen krijgen van de rust, structuur en de sfeer in school.
In diverse demo-lessen hebben (toekomstig) leerlingen mee kunnen doen of iets kunnen maken.

18open118open3
Klik hier voor een fotoimpressie van deze open dag.     

Dinsdag 30 januari PrO-basketbaltoernooi Leeuwarden een succes.

Twee teams van leerlingen uit het tweede leerjaar zijn, na een maand van voorbereiding, succesvol geweest tegen leerlingen van 5 andere praktijkscholen.
Er deden 8 jongensteams en 4 meisjesteams mee van scholen uit Drachten Leeuwarden en Heerenveen. Het jongensteam, onder aanleiding van meneer Kraamer werd, in de verliezersgroep verdienstelijk eerste. Het meisjesteam was dit jaar oppermachtig en verloor geen enkele wedstrijd. Ze kwamen trots met een grote beker terug op school.  
file7 800x600
Klik hier voor meer foto's  van het basketbaltoernooi.

Vrijdag 22 december Kerstontbijt en kerstviering Fase 1 en 2

Op deze laatste dag voor de kerstvakantie was er geen les meer volgens lesrooster maar een heerlijk kerstonbijt. De docenten hadden de kantine en beide technieklokalen omgetoverd in een gezellige eetzaal. Muziek, film en vooral veel kerstversiering en een lekker ontbijt maakte het erg sfeervol. Na het kerstontbijt en een korte pauze was er nog een mooie gezamenlijke kerstviering in de kantine van school. Het thema van deze indrukwekkende viering was "LICHT"
17kerstf12117kerstf122
Klik hier voor meer foto's van deze laatste schooldag.

Donderdag 21 december Kerstdiner F3 in de Kruisweg Damwoude

Leerlingen van fase 3 hadden allen een uitnodiging ontvangen voor een kerstdiner in de Kruisweg in Damwoude. Bijna alle leerlingen waren hierbij aanwezig. Zoals te zien is op de foto's hadden een flink aantal eerlingen de moeite genomen om hun mooiste outfits aan te trekken tijdens dit diner. Het eten was heerlijk en de leerlingen en leerkrachten hebben genoten.

17kerstf3117kerstf32
Klik hier voor meer foto's van het gezellige diner in Damwoude.

Woensdag 13 december Kerstmarkt voor kansarme kinderen in Afrika (Beautiful Gate)

Topdrukte tijdens de kerstmarkt op de JJ Boumanschool.... 
Afgelopen woensdag 13 december organiseerde de JJ Boumanschool te Dokkum een kerstmarkt ten behoeve van de Beautiful Gate. In de sfeervol versierde school werden veel eigen gemaakte artikelen verkocht. Daarnaast werd de inwendige mens niet vergeten. Bij diverse kramen kon bijvoorbeeld boerenkool, snert of vis worden gegeven. Dit dankzij de sponsoren Albert Heijn te Dokkum en Fiskko te Kollum.  Elke bezoeker van jong tot oud genoot van dit prachtige evenement. Samen met de enthousiaste leerlingen en docenten hebben ze de kerstmarkt tot een groot succes gebracht. Andries Schaafsma, docent aan de JJ Boumanschool zal in mei de fantastische opbrengst van maar liefst € 3000,00 persoonlijk overhandigen aan Toby en Aukje Brouwer van de Beautiful Gate. 

 17kerstmarkt117kerstmarkt2
Klik hier voor een fotoimpressie van de kerstmarkt.
Klik hier voor de fotoshoot bij onze schoolfotografe.

Donderdag 7 december Bezoek F3 aan scheepswerf en kerstmarkt Duitsland 

---- Hier een kort verslag van één van de leerlingen uit Fase 3.-----
De Meyer Werf scheepsbouw in Papenburg
Met de leerlingen van  fase 3 zijn we op 7 december 2017 naar Duitsland geweest in de bus het was zo’n 2 uurtjes rijden, toen we daar aankwamen moesten we nog een best stuk omrijden om op onze bestemming aan te komen, toen we daar aan kwamen moesten we eerst onze gids ophalen en aanmelden, toen gingen we in twee groepen een rondleiding doen, het duurde zo’n ander half uurtje zo groot is de Meyer werf. Het was een mooie beleving om te zien en het verbaasde me wel toen ze zeiden dat er zo’n 4.000 arbeiders daar werken.
Kerstmarkt in Oldenburg
De kerstmarkt viel me tegen maar heb wel genoten van de stad en plezier gemaakt met de mensen ze hebben daar heerlijk eten en kost ook niet zoveel we waren daar zo’n 3 en een half uurtje toen gingen we weer naar huis.
 
 IMG 6458IMG 6544
Klik hier voor foto's van dit bezoek aan Duisland.

Dinsdag 5 december Sinterklaas op onze school.

Sinterklaas heeft ook dit jaar de moeite genomen onze school te bezoeken. Samen met twee van zijn pieten heeft hij tal van klassen bezocht en een aantal vieringen bijgewoond.
Ook diverse docenten zijn vanuit het grote rode boek toegesproken en moesten een gedicht voorlezen.
Tussen 10.30 en 12.10 uur waren er in vrijwel alle klassen sinterklaasvieringen met leuke surprises en mooie gedichten.

17sint117sint
Klik hier voor meer foto's van het bezoek. 

 Donderdag 23 november Docenten JJB opnieuw eerste in docentenvolleybaltoernooi.

Donderdagavond was er het jaarlijks volleybaltoernooi tussen de Praktijkscholen van Friesland. Ditmaal was het Liudger Drachten de gastheer.
Docenten van 6 verschillende scholen waren vertegenwoordigd en gingen rond de klok van zes uur eerst samen hutspot eten.
Rond de klok van 7 uur traden de teams aan in flitsende tenues van hun school en werd er vooral ontspannen (soms fanatiek) maar vooral sportief gespeeld.
In rap tempo werden 16 wedstrijden gespeeld en stonden we iets na 21.00 uur gereed voor de prijsuitreiking.
Ondanks één nederlaag tegen het Singelland werd onze school verdienstelijk eerste en prolongeerden we de wisselbeker.
17volleybalzonder2 754x60017volleybalmetbeker 724x600

    Einduitslag:
1  JJ Boumanschool Dokkum
2 Singelland de Venen Drachten
3 De Diken Sneek
4 Comenius College Leeuwarden
5 Liudger College Drachten 
6 Piter Jelles de Brege Leeuwarden 

Donderdag 23 november Gezellige middagje met 3 docenten die 50 jaar zijn geworden.

Het jaar 1967 stond deze middag even centraal. Het geboortejaar van drie van onze collega's (zie onderstaande afbeelding). Kortgeleden werden ze allemaal 50 jaar.  Deze collega's hadden al het personeel van onze school uitgenodigd om dit heugelijke feit samen met hen te vieren in het Grand-Café van school.  Met  de aankleding en hulp van eigen personeel catering werd dit een erg gezellig samen zijn.
De betreffende docenten hebben een (Sara/Abraham) oorkonde ontvangen en een leuk presentje.

150jarigen17driejarigen
Klik hier voor meer foto's vandeze feestelijke dag

Nathalie vd Veen als één van de 1e leerling met eigen auto naar school.

Nathalie in haar Golf V5 met echte leren stoelen.
17Nathalie17Nathalie1 

Donderdag 16 november Grandioze disco in de Ponderosa met eigen DJ Youri  

Afgelopen donderdag vond er een schooldisco plaats voor alle leerlingen van de JJ Boumanschool.
Dit keer werd het niet op school, maar in de Ponderosa gehouden.
Met onze eigen dj Youri Hiemstra uit Fase 3 werd dit een geslaagde avond. Een avond om niet te vergeten!

Disco20171disco20172
Klik hier voor meer foto's van de disco

Maandag 30 oktober Geslaagden VCA-cursus 

Het behalen van een VCA diploma kan voor veel fase3 leerlingen van belang zijn in de zoektocht naar een baan of stageplaatsing. Een werkgever stelt eisen aan zijn werknemers en wil dat er in ieder geval veilig wordt gewerkt. Ook bij de stage-intakegesprekken wordt er vaker gevraagd naar een VCA diploma en soms zelfs geëist.
Op onze school worden deze lessen al heel lang gegeven door dhr. J.Hooghiemstra. Helaas kon door ziekte van dhr Hooghiemstra de lessen niet worden gegeven en moest er worden gezocht naar een andere oplossing. Deze oplossing werd gevonden door de lessen te laten verzorgen door een extern opleidingsinstituut, t.w Bouwhuis opleidingen uit Leeuwarden.
Bouwhuis opleidingen is bekend met de PRO leerlingen en hun leerproblematiek, en konden bovendien hun lesuren afstellen aan de schoollestijd.
Na 3 dagen van intensieve focus op de VCA in combinatie met ondersteunende huiswerkopdrachten, konden onderstaande leerlingen binnen een week hun welverdiende VCA diploma behalen:  Proficiat:
Tenny Anastatia                                         Jelmer vd Ploeg
Xander Toornstra                                       Marcel vd Meulen
Andre van Dijk                                           Daniel Schouwstra-Atsma
Marcel Bleeker                                           Gerben Bouma
Berend-Jan de Graaf                                 Quinten Eenkhoorn 

Woensdag 11 oktober Deelname meisjes in PrO-voetbaltoernooi Dokkum 

Dit jaar hadden we een primeur en deden er, naast de jongens van alle praktijkscholen, ook meisjes mee. Alle PrO-scholen uit Friesland waren aanwezig met één of meerdere teams. In totaal deden er 8 jongens en 4 meisjesteams mee aan dit toermooi.
Het toernooi werd zoals gewoonlijk gehouden op de kunstgrasvelden van het sportcomplex van voetbalver. Be Quick Dokkum. De meisjes begonnen het toernooi voortvarend en wonnen alle wedstrijden. Hiermee behaalden ze de finale. De jongens haalden de finale net niet en werden in de kruisfinales uitgeschakelend door de Compagie2 uit Heerenveen. Om de 3/4e prijs wisten de jongens toch knap de derde prijs te bemachtigen door van het Liudger College uit Drachten te winnen. Een prima prestatie jongens !
De meisjes van onze school waren ook in de finale tegen Piter Jelles de Brêge uit Leeuwarden "heer en meester" en wonnen de finale met 1-0. We kunnen zeggen dat ook het meisjestoernooi goed is verlopen en dat we volgend jaar weer gaan kijken of het nogmaals naast het toernooi van de jongens gerealiseerd kan worden.

17ProV17PrOV2

Einduitslag jongens:
1 Comenius College Leeuwarden
2 De Compagnie 2 Heerenveen
3 JJBoumanschool Dokkum
4 Liudger College Drachten

Einduitslag meisjes:
1 JJ Boumanschool Dokkum
2 Piter Jelles de Brêge Leeuwarden
3 De Diken Sneek
4 De Compagnie Heerenveen

Klik hier voor meer foto's van het voetbaltoernooi
(dit jaar gemaakt door onze eigen huisfotograaf Mirjam van Hulst uit groep F2A)
Mirjam heel erg bedankt voor je mooie foto's

Maandag 2 oktober Theathervoorstelling TRAXX  voor fase 3

Kapot van jou
Fase 3 hadden een theatervoorstelling in onze eigen gymlokaal. De voorstelling ging over sociale- en verkeersveiligheid: keuzes maken, grenzen stellen, verantwoording nemen. 
De hoofdrol spelers waren Roy, Arwin en Mikkie. Drie vrienden. Gewone jongeren. Met gewone toekomstdromen. Maar één foute beslissing kan fataal uitpakken.
Het gesprek wat daarna tussen de acteurs en onze leerlingen plaats vond was heel bijzonder, soms emotioneel en door de inbreng van de leerlingen indrukwekkend. 
Ook lieten de leden van TRAXX zien hoe je met verdriet en onveilig gedrag om kunt gaan.
De voorstelling was dan ook zeker een succes te noemen.

IMG 6136IMG 6157
Klik hier voor meer foto's van de voorstelling in de gymzaal van onze school.

Maandag 4 september Introductiedag

De vakantie zit er weer op en het nieuwe schooljaar ging van start met een introductiedag voor alle drie de fasen.
Vanaf 11.00 uur kregen de leerlingen hun nieuwe rooster en werden er per fase en met nieuwe/andere klasgenoten verschillende activiteiten gedaan.
Fase 1 leerlingen bleven op school en leerden hun klasgenoten beter kennen en verkenden het het (voor hun nieuwe) schoolgebouw.
Fase 2 leerlingen gingen met de groep zwemmen naar het Tolhuisbad in Dokkum.
Fase 3 leerlingen deden verschillende activiteiten in Zwaagwesteinde bij de Zilveren maan. (kanovaren, beachvolleybal en booschieten)
Na deze ontspannen eerste dag kunnen de leerlingen zich morgen opmaken voor een lesdag volgens het nieuwe lesrooster. 


17Introductie117introductie2
Klik hier voor meer foto's van de introductiedag.

Maandag 4 september Nieuw lokaal handel en detail

Aan het eind van vorig schooljaar (en begin van dit nieuwe schooljaar) is er druk gewerkt aan het nieuwe lokaal voor winkel en detail.
De afgelopen twee jaar werden deze lessen verzorgt door mevr. vd Ploeg op de locatie van het Dockinga college.
Vanaf nu hebben we dit lokaal dus op eigen locatie aan de Birdaarderstraatweg.
Naast de wijziging van locatie heeft er ook een wijziging plaatsgevonden van docent.
Vanaf dit nieuwe schooljaar zal mevr. Miedema de lessen winkel en detail gaan verzorgen.
 
17wd117wd2
Klik hier voor meer foto's van dit nieuwe lokaal