ProDokkum Logo

Actueel 2018-2019

School voor Praktijkonderwijs feliciteert haar leerlingen met de behaalde diploma’s en certificaten. 
 

Op PRO Dokkum, Chr. School voor Praktijkonderwijs in Dokkum zijn donderdag 4 juli een groot aantal diploma’s en certificaten uitgereikt.
Doel van het Praktijkonderwijs is jongeren voor te bereiden op een zelfstandig bestaan in onze samenleving.
Het onderwijs is gericht op vier domeinen: werken, wonen, burgerschap en vrijetijdsbesteding. Er zijn verschillende stagevormen en er worden velerlei (branchegerichte) cursussen aangeboden. Deze cursussen zijn gericht op het werk dat de jongeren door middel van stages vanaf 16 jaar via de school doen.  Het hoofddoel van Praktijkonderwijs is dat de leerling de school met een werkplek verlaat of nog een vorm van vervolgonderwijs kan volgen.  De school beschikt op de locatie aan de Birdaarderstraatweg over uitstekende mogelijkheden om de nodige praktijkopleidingen voor in het bedrijfsleven erkende diploma’s en certificaten te realiseren.
Donderdag werden er (branche)certificaten en diploma’s uitgereikt voor lassen, heftruckcertificaat, facilitair (werken in de schoonmaak), winkel en detail, houtbewerking , metaalbewerking, schilderen, consumptieve techniek (keuken assistent en bediening assistent) en VCA. .

De geslaagden zijn :

MAG lassen niveau 1 (praktijk)
J.Brederode, Nes; G.F.H.A. Gerritsen, Dokkum; E.W. Holtewes, Niawier; M. de Jong, Ballum ; J.J. Molenaar, Nes (Ameland); A. Sheqi Jeylani, Rinsumageest; M. Wijbenga, Driesum. Niet genoemd 2 personen.

Heftruckcertificaat
B.Bosgraaf, Kollum; P. Toren, Hantum; S. Palsma, Dokkum; M. van der Veen, De Westereen; A. de Vries, Dokkum; N. Wielstra, Dokkum. Niet genoemd 1 persoon.

Facilitair ( werken in de schoonmaak )
M.Alkema, Dokkum; G. Heeringa, Dokkum; S. de Vries, Dokkum. Niet genoemd 1 persoon.

Facilitair (werken in de schoonmaak microvezel )
G.Heeringa, Dokkum.

Consumptieve techniek (keukenassistent )
K.Huitema, Metslawier; D. de Jager, Oentsjerk; T. Veenstra, Nes (Ameland); Liang Xu, Kollum. Niet genoemd 1 persoon.

Consumptieve techniek (bedieningsassistent)
L.Fokkema, Ferwert; H. Kootstra, Buitenpost; S. Miedema, Marrum. Niet genoemd 1 persoon. 

Schilderen (SVA 1)
G.Anastatia, Dokkum; P. Herder, Molenend; Y. Mulder, Veenwouden; M. Noot, Dokkum; P.J. Petzinger, Hollum (Ameland).

Schilderen (SVA 2)
S.Palsma, Dokkum.

Winkel en Detail (SVA 1)
L de Graaf, Ternaard; F.T.Hoogland, Ferwert; C.Haijema, Buitenpost; A. Loonstra, Damwald; J. Schotanus, Oudwoude; E. Silvius, Dokkum; A. Weistra, Burgum. Niet genoemd 1 persoon.

VCA-B
J.Brederode, Nes; J. Dootjes, Kootstertille; L. de Graaf, Ternaard;H. Hemrica, Noardburgum; M. Krikke, Buitenpost ; G. van der Land, Kollumerzwaag; M. Noot, Dokkum; H. Oppedijk, Blije; N. Roorda, Kollum; H.Wedzinga, Buitenpost; W. van der West, Twijzelerheide ; J. van der Werff, Driesum. Niet genoemd 3 personen.

Certificering Metaalbewerking (SVA 1)
J.Dootjes, Kootstertille; H.Hemrica, Noardburgum; H. Hoekstra, Dokkum; W. van Sinderen, EE; S. de Vries, Kollum; W. van der West, Twijzelerheide. Niet genoemd 1 persoon.

Certificering Houtbewerking (SVA 1)
J Busman, Ballum (Ameland); M. Krikke, Buitenpost; H. Oppedijk, Blije; G. van der Land, Kollumerzwaag; N. Roorda, Kollum; J. van der Werff, Driesum; J. Westra, Twijzelerheide.

 

Donderdag 4 juli Slotavond Fase 3

Volgens traditie werd de laatste schooldag voor fase3 leerlingen ook dit jaar weer afgesloten met een BBQ. Naast een BBQ, is dit ook het moment waarbij schoolverlaters afscheid nemen van klasgenoten en leerkrachten. Het is de dag waarop de leerlingen lang op hebben gewacht, maar wanneer het eenmaal zover is, ook de dag van besef dat je definitief afscheid gaat nemen van een vertrouwde omgeving met herinneringen.
Op de slotavond krijgen de schoolverlaters van hun mentor het schoolgetuigschrift en stagecertificaat uitgedeeld met daarbij natuurlijk een laatste (mentor)gesprek. In dit laatste gesprek wordt vooral gerefereerd naar de schoolontwikkeling en uitstroom. Dit in bijzijn van ouders en/of verzorgers en niet wetend wat precies de inhoud van het gesprek zal zijn altijd weer een beetje extra spannend.
Na dit plechtige gedeelte was het tijd voor de groepsfoto en de school-BBQ. Hiervoor waren naast ouders/verzorgers, ook de overblijvende fase 3 leerlingen uitgenodigd.
Gelukkig waren de weersgoden ons dit jaar ook weer goed gezind en kunnen wij als organisatie terugkijken op een zeer geslaagd slotevenement

19 slot1 600x800 19slot2 1000x750 19slot3 1000x750

Donderdag 4 juli Viswedstrijd PRO Dokkum

Een 20-tal leerllingen van Fase 1 en 2 hebben deelgeneomen aan de jaarlijkse viswedstrijd. In een nabijgelegen viswater werden ongeveer 30 vissen gevangen.
Het was prachtig mooi weer en leerlingen hadden er plezier in.   Uitslag viswedstrijd 2019:
Meeste vis     1e prijs  Sjoerd de Vries 
                       2e prijs  Patrick Hoekstra
Langste vis    1e prijs  Jan Sake Lijzenga
                       2e prijs  Roy Steylen
Zwaarste vis  1e prijs  Jesse Muller

 vissen1 vissen2

Woensdag 3 juli Verkeersles Fase 3 in Drachten

Leerlingen van fase 3 waren uitgenodigd door stichting bevordering verkeerseducatie ( SBV), om verkeerslessen te volgen op de slipbaan in Drachten. Het lesprogramma bestond uit drie verschillende onderdelen, welke waren afgestemd op de belevingswereld van deze leeftijdsgroep. Veel F3 leerlingen zijn al bezig  met rijlessen, of hebben de wens er binnenkort mee te beginnen en er is ook een groep die reeds in het bezit van een rijbewijs van brommer, tractor, of auto is.In deze verkeerslessen werd ook stilgestaan bij, hoe om te gaan met drank in het verkeer, welke gevaren van groepsdruk liggen er op de loer en hoe sterk sta je in jouw schoenen wanneer er sprake is van groepsdruk.Ook werd er aandacht besteed aan zichtbaarheid in het verkeer en het juist kunnen inschatten van een remweg van een auto bij verschillende snelheden. Het ultieme toppunt was natuurlijk om zelf in een auto te mogen rijden en op de slipbaan met een gediplomeerd rijschoolhouder te ondervinden hoe je een auto onder controle weet te houden in slechte omstandigheden. Voor de meesten was dit de eerste kennismaking met het zelfstandig  besturen van een auto en daardoor super spannend, maar achteraf zeer de moeite waard. Aan het enthousiasme kon alleen maar worden geconcludeerd dat deze dag ook voor in de toekomst voor herhaling vatbaar mag zijn.

19verkeer1 19verkeer2 

18 juni tot 21 juni Leerlingen fase 3 op stedentrip naar Berlijn.

Om het jaar wordt er voor de fase3-leerlingen een stedenreis naar het buitenland georganiseerd . Traditioneel was dit altijd Parijs,maar doordat het stadsleven in Parijs steeds hectischer is gaan worden en het verkeer alsmaar drukker, was deze keer gekozen voor bestemming Berlijn 
Berlijn is een stad met een rijke geschiedenis, historie en veel bezienswaardigheden en daarmee een waardig alternatief voor Parijs.  Achteraf concluderend misschien wel een beter alternatief. 
In samenwerking met Birwa tours was er een gevarieerd programma samengesteld, met voor iedereen wel wat wils.
Als organisatie hoop je dat een dergelijke reis bijdraagt aan een onuitwisbare herinnering , waar ook later na de schoolcarrière, met veel genoegen aan terug wordt gedacht.
Naast schitterend weer, goed hotel, heerlijk eten, en goede reisbegeleiding, ligt natuurlijk het grootste aandeel van slagen hiervan bij de leerlingen zelf. Als organisator van deze reis kan hierbij  een groot compliment worden gegeven aan de leerlingen. Het was een superreis met veel gezelligheid en saamhorigheid. 
Het programma in een notendop:
Dag 1: Vertrek vanuit Dokkum en na lange bustocht van ongeveer 9 uur, aankomst bij het hotel. Hierna met de bus naar een Mexicaans restaurant, waar wij heerlijk hebben gegeten. Vervolgens nog een uurtje ontspannend bowlen, terug naar hotel.
Dag 2: Na een te korte nachtrust voor de meeste leerlingen en een heerlijk ontbijtbuffet, een rondleiding door het Olympisch stadion met een inkijkje in de verborgen ruimtes. Hierna bestond de dag vooral uit een looproute door de stad, met  o.a een bezoek aan de Berliner Dom. Sommigen hadden nog genoeg puf om dit bouwwerk te beklimmen, met als beloning een schitterend uitzicht over de stad. Deze stadswandeling was mede door de zomertemperatuur ( 30 graden) zwaar en lang ( 15 kilometer).  Als afsluiting stond er gelukkig een verfrissende duik gepland in het mega grote zwemparadijs Tropical Island. Na weer een heerlijke lunch, terug met de bus naar het hotel. Mede door het intensieve dagprogramma, en waarschuwingen van de beveiligheidsdienst, was de nachtrust langer  als de voorgaande.
Dag 3: Ontbijt en alvast de koffers inpakken en de kamers in orde brengen. Op naar de dierentuin met als opdracht ; maak een selfie met jouw lievelingsdier.  S’middags met de metro naar Alexanderplatz , waar je vrije tijd zelf mocht invullen met als afsluiter een gezamenlijk bezoek aan een pizzeria met volop megapizza’s. Hierna een swingend bezoek aan een disco. Voor sommigen het meest  ultieme van de hele reis, voor anderen een afhaker. In ieder geval was het een reis met voor iedereen wat wils en daarmee geslaagd en voor herhaling vatbaar
Na een lange nachtelijke busreis met korte hazenslaapjes kwamen wij vrijdagmorgen 7.00 uur weer veilig aan in onze eigen vertrouwde wereldstad Dokkum.

Berlijn1   berlijn2

Donderdag 13 juni Examen 'Werken in de schoonmaak traditioneel'

Vier leerlingen van onze school hebben het examen gedaan voor werken in de schoonmaak. Een externe examiniator van het examenbureau heeft dit bij ons op school afgenomen. Er is examen gedaan in de volgende onderdelen:
-sanitair
-moppen
-stofwissen
-interieur
Na een heel schooljaar oefenen in zowel praktijk als met de theorie en het afnemen van de proefexamens , zijn de volgende vier leerlingen geslaagd. Van harte gefeliciteerd !!
Marije Veenstra, Grietine Heeringa, Mirthe Alkema en Sabrina de Vries

schoonm1 

Woensdag 5 juni Naamswijziging: J.J.Boumanschool verandert in PRO Dokkum.

Vijf juni zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag waarop de school voor Praktijkonderwijs in Dokkum zijn naam wijzigt van J J Boumanschool in PRO Dokkum. Al een flink aantal jaren is er in en rond school de vraag geweest naar een nieuwe naam en vandaag is dat realiteit geworden. De nieuwe naam sluit aan bij datgene wat het Praktijkonderwijs vandaag de dag biedt en zorgt voor een stevige positionering van ons onderwijsprogramma. De laatste vlag met J J Boumanschool werd door de conciërge dhr Nico Groen naar beneden gehaald en onder toeziend oog van alle leerlingen en personeel heeft oud adjunct directeur Ap Maliepaard (tevens ontwerper van het oude en nieuwe logo/naam)  de onthulling verricht.  Na de onthulling hebben drie leerlingen drie nieuwe vlaggen mogen hijsen en daarmee was de naamswijziging een feit.

naam1 1000x667   naam4
  

 naam2 1000x667  naam5 1000x667

naam7 1000x667  naam8 1000x667
Om dit heugelijke feit te vieren was er voor alle leerlingen en personeel na afloop een patatje en een ijsje.  

Dinsdag 14 mei Excursie Omniversum en Tweede kamer in Den Haag.

Met leerlingen uit de groepen 2C,D en E zijn we vandaag op excursie naar Den Haag geweest. We vertrokken al vroeg met een bus en onze 1e stop in Den Haag was het Omniversum. In dit bijzondere theater zagen we de film Mysteries of the Unseen World. Deze ging over dat we omgeven zijn door dingen die voor het blote oog niet zichtbaar zijn omdat ze te klein, te langzaam of juist te snel zijn.
Hierna werden we midden in de stad afgezet en hadden we ongeveer een uurtje vrije tijd voordat we bij ProDemos werden verwacht. Hier kregen de leerlingen in 2 groepen een actieve opdracht om door middel van debatteren, elkaar overhalen en samenwerken een “stad te bouwen”. Deze opdracht sloot aan bij de lessen Democratie en Burgerschap die op school zijn gegeven.
Nadat we door een strenge beveiliging moesten kregen we een rondleiding in de Tweede Kamer. Hier konden we een debat mee maken, wat je anders alleen op tv ziet, tussen allerlei bekende en onbekende politici.
Ook het bezoeken van het Binnenhof was onderdeel van de excursie.
Nadat we gezamenlijk bij de Mc Donalds afsloten begon de, toch wel lange, terug reis maar konden we terugkijken op een zeer geslaagde en leerzame dag met elkaar!

 ridderzaal 600x800 paleis 1000x750 torentje 800x800

Dinsdag 16 april Survivalsportdag 2e jaars leerlingen Leeuwarden 

Op deze ietwat frisse, maar zonovergoten dag namen onze 2e jaars leerlingen deel aan de survivaldag in Leeuwarden.
Deze dag werd door de gymdocenten van Piter Jelles de Brege georganiseerd bij de Grote Wielen.
In een strak opgezet programma moesten bijna 200 leerlingen in groepen diverse hindernissen nemen in een water-en bosrijke omgeving.
Soms erg moeilijke (water)hindernissen waarbij de leerlingen het niet droog hielden.
Onze leerlingen hebben geweldig hun best gedaan en een leerzame sportdag gehad.

 3H5A0378  3H5A0435

 Maandag 15 april  Bezoek leerlingen fase 2 aan geadopteerd oorlogsmonument 

In de afgelopen week hebben leerlingen uit fase 2, in het kader van educatieve lessen over de Tweede Wereldoorlog, een bezoek gebracht aan een crashsite van een Engelse Stirling bommenwerper. Vorig jaar is tijdens bevrijdingsdag dit herdenkingspanel met informatie over deze gebeurtenis onthuld en geadopteerd door onze school.
Naast bezichtiging is ook het onderhoud een taak voor de leerlingen van het praktijkonderwijs uit Dokkum.

19oorlog1 600x800  19oorlog2 1000x750

Woensdag 3 april  PrO-badmintontoernooi Leeuwarden

Met 8 leerlingen uit de derde fase zijn we naar Leeuwarden geweest om deel te nemen aan een badmintntoernooi voor leerlingen uit het Praktijkonderwijs.
72 leerlingen , van 5 verschillende PrO scholen, speelden in dubbelspel tegen elkaar.
Onze 4 jongens en onze 4 meisjes deden het erg goed wisten menig tegenstander te verslaan. 
Aukje en Lisette wisten de winnaarspoel te winnen en werden glansrijk eerste.( Zie foto) In een andere meisjespoel wisten Grietje en Hilda ook al hun wedstrijden te winnen en gingen ook zij met een beker naar huis. Bij de jongens kwamen beide tweetallen in de winnaarspoel en moesten ze tegen elkaar spelen (zie foto). Hielke en Pieter werden uiteindelijk eerste in de poel en Abdullahi en Stefan derde.
Al met al een prima resultaat op een goed en sportief verlopen toernooi.
19bad1 19bad2

 Vrijdag 29 maart  Afsluiting lessenserie Rots en Water

Tijdens de gymnastieklessen van de eerstejaars leerlingen is de afgelopen maanden een lessenserie Rots en Water gegeven.
In deze lessenreeks hebben we de onderstaande thema's behandeld:
- Hoe om te gaan met pesterijen , wat doe je als leerlingen je uitdagen? (wannneer ben je Rots en wanneer ben je Water?)
- Sterk leren staan (verdedigingshouding/technieken aanleren)
- Hoe verdedig je jezelf (stoten en trappen en weringen)
- Wat is lichaamstaal.
-Grenzen stellen en voor jezelf op komen.
Vandaag hebben we deze lessenserie afgesloten en hopen dat de betreffende leerlingen het geleerde in de praktijk kunnen toepassen.

19renw1  19renw3

Woensdag 27 maart  Klas 2B op Survivaltraining in Palestra Dokkum

Twee leerlingen uit klas 2B hebben samen met de gymdocent een survivaltraining geregeld in Palestra te Dokkum.
De training werd gegeven door de trainer van Homme Douma, Rudie vd Woude. 

palestra1 1000x750 Palestra2 1000x750

IK BIN PRO, een documentaireserie over praktijkonderwijs

In de provincie Friesland zijn circa 1.300 jongeren ingeschreven bij in totaal 7 scholen voor praktijkonderwijs. Deze scholen voor praktijkonderwijs participeren aan een televisieprogramma van Omrop Fryslân over het praktijkonderwijs. In de documentaireserie wordt een eerlijk en integer beeld van het praktijkonderwijs in Friesland neergezet. In 14 afleveringen van circa 10 minuten wordt duidelijk gemaakt wat praktijkonderwijs is en voor wie. Er komen diverse onderwerpen aan bod, waaronder ambitie, eigenwaarde, arbeidstraining en zelfredzaamheid.De filmopnames vinden plaats in 2019. De tv-serie wordt gemaakt door producent Vanderschaaf Film en vakkundige mensen op het gebied van camera, geluid, montage en vormgeving. Het kernteam van makers bestaat uit Murk van der Schaaf (producent en regisseur), Raynaud Ritsma (presentatie) en Jan Bensliman (camera).

De serie, die in het voorjaar van 2020 zal worden uitgezonden door Omrop Fryslân, gaat er hopelijk voor zorgen dat bedrijven zich er meer bewust van worden dat pro-jongeren een prachtige aanwinst voor hun eigen organisatie kunnen zijn.

Bedrijven die tot op heden geen weet hebben van de mogelijkheden van pro-jongeren of het nog niet aandurven om leerlingen uit het praktijkonderwijs in hun organisatie in te passen, krijgen nu een steuntje in de rug om hen juist wel een kans te bieden. Doelstelling van onze participatie aan de documentaireserie is dan ook meer bedrijven en organisaties zover te krijgen dat zij leerlingen uit het praktijkonderwijs een stage- of werkplek bieden en een samenwerkingsrelatie aangaan met een school in het praktijkonderwijs. Hierdoor ontstaat een betere aansluiting voor leerlingen uit het praktijkonderwijs tot de arbeidsmarkt of een ander vervolgtraject.

Een ander beoogd effect is dat leerlingen door deze documentaireserie meer zelfvertrouwen krijgen en zich bewuster worden van hun eigen krachten en kwaliteiten. Dit verhoogde zelfvertrouwen en zelfbewustzijn zorgt ervoor dat zij zelf ook meer kansen creëren en deze aangrijpen.

Met de documentaireserie ‘Ik bin PRO’ verwachten de scholen het praktijkonderwijs eerlijk en positief te profileren. De Friese samenleving heeft baat bij een zo hoog mogelijke arbeidsparticipatie. Daarom wordt de serie mede mogelijk gemaakt door een subsidiebijdrage uit het Kansenfonds van de Provincie Friesland. Zij steunen hiermee dat jongeren uit het praktijkonderwijs gemakkelijker aan werk kunnen komen.

Samenwerkingspartners:

* JJ Boumanschool te Dokkum
* CSG Comenius te Leeuwarden
* De Diken te Sneek
* CSG Liudger De Ring te Drachten
* OSG Piter Jelles de Brêge te Leeuwarden
* Sevenwolden De Compagnie te Heerenveen
* Singelland De Venen te Drachten

Donderdag 7 maart  "Ik bin PRO-show" avond op school

19 ikbinproshow1  19ikbinproshow2


Donderdag 14 februari Excursie bouwbedrijf Dijkstra Draisma

We zijn met een aantal certificerings-leerlingen van de J.J.Boumanschool op bedrijvenexcursie geweest bij Bouwbedrijf Dijkstra Draisma in Dokkum. Deze 8 leerlingen zijn dit schooljaar bezig met het behalen van een landelijk Certificaat Houtbewerking van de stichting ‘Hout Dat Werkt’. Tijdens deze lesuren krijgen de leerlingen verdieping in de theorie van gereedschappen, machines, materiaal. Tijdens de praktijk wordt het tekening lezen en aftekenen breder behandeld. De leerlingen worden over het gehele jaar breder opgeleid in het bewerken van hout met handgereedschappen en machines, zodat ze in juni een echt praktijkexamen kunnen afleggen. Ook de theorie wordt afgesloten met een heus theorieexamen. Het is voor de leerlingen belangrijk om zich te oriënteren op bouwbedrijven in de omgeving, wellicht krijgen ze volgend schooljaar een stageplek bij één van die bouwbedrijven. Bij Bouwbedrijf Dijkstra Draisma hebben ze een rondleiding gehad langs de tekenkamer en kantoren, over het opslagterrein en in de hal. Vanaf de loopbrug kon het hele proces, van het maken van de gevelelementen, worden gevolgd. De lijm-robot voor de gevelsteentjes was fascinerend. Er volgen binnenkort nog een paar bedrijven-excursies.

19 ddbezoek1  19 ddbezoek2

Woensdag 13 februari Dokkumer kanon opgeknapt door leerlingen JJB 

Leerlingen van de J.J. Boumanschool hebben één van de kanonnen op het Bolwerk in Dokkum opgeknapt. De praktijkleerlingen maakten voor het middeleeuwse geschut een compleet nieuw onderstel van hout en metaal. Vandaag werd het eindwerk opgeleverd aan de gemeente Noardeast-Fryslân. Wethouder Pytsje de Graaf is erg blij met het resultaat. “Ik bin tige grutsk op dizze jongens en op ‘e skoalle. In moai stikje fakwurk!”, aldus de wethouder.
Het kanon wordt binnenkort weer teruggeplaatst aan het Noorderbolwerk. Maar is vandaag al te bewonderen tijdens de Open Dag van de J.J.Boumanschool in Dokkum.

19kanon1  19kanon2

Dinsdag 12 februari  PrO-unihockeytoernooi Sneek.

Drie teams van onze school hebben vandaag deelgenomen aan het PrO- unihockeytoernooi in Sneek. Samen met nog 13 andere teams van verschillende praktijkscholen uit Friesland werd er sportief gestreden om de ereplaatsen. De beide jongensteams kwalificeerden zich voor de kruisfinales.  Helaas speelden de beide teams tegen elkaar zodat niet beide teams de finale konden halen.
Onderstaand team (zie foto)won de halve finale maar verloor in de finale van het Liudger College uit Drachten. Ook ons andere jongensteam verloor om de 3e/4e plaats van Singelland uit Drachten en werd verdienstelijk 4e.
Het meisjesteam speelde heel veel wedstrijden gelijk en won de laatste waardoor de dames ook met een beker naar huis ging. Ze werden 3e  achter Piter Jelles en Liudger College.

19uni1  19uni2

 

 

Maandag 11 februari  "Kick off" documentaire IK BIN PRO.

Kijk voor meer info de vlog van Raynaud Ritsma

 19IKBIN1 19ikbin2

Donderdag 31 januari  Overhandiging kratjes aan ZUCO Dokkum

Leerlingen PRO Dokkum leveren eerste twintig kratjes aan ZUCO
Dokkum- De leerlingen van Pro Dokkum zijn een samenwerking aangegaan met de nieuwe ‘fabriek’ de zuivelcoöperatie ZUCO  u.a.  Dit voor het maken van honderd kratjes.
Deze kunnen worden gebruikt voor de flessen die hervulbaar zijn bij het zelf tappen van zuivelproducten in de winkel.
Mogelijk heeft dit project voor de leerlingen een vervolg.
De eerste twintig kratjes zijn op de bakfiets donderdagmiddag afgeleverd bij de winkel van ZUCO aan de Dijk in Dokkum.

zuco1 800x533 zuco2 800x533

Woensdag 23 januari Basketbaltoernooi Sportstad Heerenveen.

Een 12-tal tweedejaars-leerlingen heeft deelgenomen aan het PrO- basketbaltoernooi in Sportstad Heerenveen.
In het netwerk LO-Fryslan organiseerde praktijkschool De Compagnie dit maal het toernooi.
Er werd bij de jongens gespeeld in twee competities en bij de meisjes in één competitie. Bijna alle praktijkscholen uit Friesland waren vertegenwoordigd met één of meer teams.
De dames van PrO-Dokkum waren oppermachtig en wonnen al hun wedstrijden. De jongens daarintegen hadden het lastig maar speelden op de juiste momenten hun beste wedstrijden.  De sfeer en de saamhorigheid in beide teams was geweldig.
De jongens eindigden op een verdienstelijke derde plek. Allemaal gefeliciteerd met dit mooie resultaat en de mooie bekers. 

19bb1 19bb2

Vrijdag 21 december Kerstviering fase 1 en 2

In de kantine van school werd een viering gehouden voor de leerlingen van fase 1 en 2. Een viering met als thema 'HOOP'.
Er werden kaarsen aangestoken, er werd gezongen door een kerstkoor van meisjes uit fase 2 en één van de docenten vertelde een kerstverhaal.

 IMG 9910 800x533 IMG 9913 800x533

Donderdag 20 december Kerstdiner F3 en kerstdisco F1/F2

*Fase 3 leerlingen waren vanaf 18.30 uur uitgenodigd om te gaan eten in 'Old dutch' in de Westereen.

*Fase 1/2 leerlingen hadden diezelfde avond een gezamenlijk disco in de Ponderosa in Dokkum.
 Oud leerling Youri Hiemstra (Maximum Force) was deze avond de dj en wist met zijn muziekkeuze de leerlingen flink te laten dansen. De meeste leerlingen kwamen in gepaste (kerst)kleding naar de disco. Ze werden ontvangen met een welkomstdrankje en hadden de gelegenheid om op de foto te gaan met hun klasgenoten of vriend(inn)en. Het was een hele gezellige avond die rond de klok van 22.00 uur was afgelopen. 
18disco1 18disco2 800x533

Donderdag 20 december Kerstviering fase 3

In de kantine van school werd een viering gehouden voor de leerlingen van fase 3. Een viering met als thema 'HOOP'.
Er werden kaarsen aangestoken, er werd gezongen door een kerstkoor van meisjes uit fase 2 en één van de docenten vertelde een kerstverhaal.

18f3viering1 800x533 18Fviering2 800x533

 Woensdag 19 december Kerstworkshops

Alle leerlingen hebben een keuze kunnen maken uit een groot aantal kerstworkshops.
Gedurende het tweede en derde blok nemen ze deel aan twee van deze creatieve en actieve workshops.
Een kleine greep uit de diverse workshops: workshop 'de gitaar' ,schoteltjes pimpen(stippen), kaarshouders maken, boomstammetje bewerken, unihockeytoernooi, keuken-kerstbanket, witte kerstster maken, darttoernooi en een kerstbingo.

18work1 800x533 18work2 800x533

Woensdag 19 december Michael vd Veen slaagt voor zijn trekkerrijbewijs

Vandaag is er weer een leerling van onze school geslaagd voor zijn rijbewijs bij het 't Stalhus trainingscentrum in Lekkum.
Michael van harte gefeliciteerd met het behalen van je trekkerrijbewijs.
18tractor1 800x600 18trekker2

Woensdag 12 december Zes fase 3 leerlingen slagen voor hun heftruck-examen.

Zes leerlingen hebben examen gedaan om het heftruckcertificaat te halen.
Dit examen werd afgenomen bij Agrilog in Leeuwarden. De leerlingen hebben eerst een periode van 12 weken op school les gehad in de theorie van het heftruckcertificaat en hebben in de praktijk geoefend met de heftruck op het schoolterrein.
Bij Agrilog zijn ze de hele dag bezig geweest met oefeningen om hun vaardigheid in het werken met de heftruck te laten zien. Ook hebben een aantal leerlingen nog les gehad op een zogenaamde reachtruck .
Dat is een magazijnheftruck die weer speciale vaardigheden van de leerlingen vraagt. De leerlingen hebben de examen dag in Leeuwarden als een mooie dag ervaren, waarin de ze hun vaardigheden met de verschillende heftrucks goed konden laten zien.
Allemaal gefeliciteerd met het behaalde resultaat.
Het betreft de volgende leerlingen :
Chris Bruning; Oane Bouke Kooistra; Germ Durk van der Kooi; Danny Kamstra; Justin Molenaar en Marcel Wijbenga.

 18danny hef1 18arjenhef2

Dinsdag 11 december Excursie Amsterdam fase 3

VERSLAG EXCURSIE AMSTERDAM
Hielke Wedzinga 11 december 2018

 1. Dagje Amsterdam
  In dit verslag kunt u lezen over wat we gedaan hebben tijdens onze excursie in Amsterdam.
  We vertrokken met de bus vanaf Dokkum. We gingen om half acht weg.
 1.        This is Holland
  In Amsterdam gingen we naar This is Holland.
  Het is een soort bioscoop waar je een 5D vlucht maakt boven Nederland.
  Je beleeft het bijna alsof het echt is. Je voelt de wind en het water. Je rook ook de tulpen geur.
  Je stoel bewoog. Het voelde net echt. Ik vond het echt heel mooi. Best wel spectaculair.
  Dit was wel de reden waarom ik mee wilde naar Amsterdam.

 1.       Rondje Amsterdam
  Wij gingen eerst in Amsterdam rondlopen. We gingen naar grote winkels en ook naar kleine steegjes.
  Ik heb zelf nog een cadeautje gekocht voor mijn zusje. We zijn naar de McDonald’s geweest om te eten.
  We waren best met een grote groep. Maar we hebben lekker gegeten.
  Toen liepen we met zijn allen naar de rondvaartboot.

 1.       Rondvaart
  Wij gingen een rondvaart maken door de Amsterdamse grachten. Het duurde ongeveer een uur.
  Het viel mij een beetje tegen want er was niet echt veel te zien. Je zag eigenlijk alleen maar de kades.
  Toen we weer terug waren stond de bus alweer klaar om ons naar huis te brengen.

 1.      Terugreis
  Het was best een gezellige dag. Het leukste was This is Holland.
  In de bus heen en terugreis werd gezongen en de stemming was goed.
  Ik zat heenreis naast Meneer Wouda, hij vertelde onderweg nog veel dingen over de Flevopolder en andere bezienswaardigheden.
  De buschauffeur vertelde ook nog leuke en interessante  dingen die we onderweg tegenkwamen.

Woensdag 5 december Sinterklaas op bezoek.

18Sint1 18sint2

 Donderdag 22 november Noralyn en Andries winnen jaarlijks darttoernooi

Met een geweldig deelnemersaantal van 132 leerlingen hebben we weer een geweldig mooi toernooi gedraaid.
De voorronden werden gespeeld, in het eerste en tweede blok van de dag 
Er werd gespeeld in groepjes van 6 leeftijdsgenoten.
De nummers 1 en 2 van de groepjes kregen ieder een mooie medaille omgehangen
De meisjes en de jongens speelden elk hun eigen toernooi.
Winnaars van de ochtendsessie mochten 's middags deelnemen aan de finaleronden.
Uiteindelijk wisten Mirthe Alkema en en Noralyn Ringnalda de finale bij de meisjes te bereiken.
Bij de jongens waren dat Wiard vd West en Andries Wiegersma.
In de finale streden deze vier in een best of three (301) om de mooie dartprijzen.
In een spannende finale werd Noralyn de winnares bij de meisjes. Ze won met 2-1.
Andries gooide erg sterk en won de jongensfinale met overmacht (2-0)

 
182dart1182dart2

Donderdag 22 november Excursie F3 groen naar gemeentewerken.

Op donderdag 22 november is een groep 3e fase leerlingen tijdens de lessen groen op excursie naar Gemeentewerken Dantumadiel geweest. We zijn in Damwoude ontvangen met koffie door werkleider Johannes Idema.
Die heeft eerst iets verteld over het werken bij de gemeente.  Ook heeft hij alle leerlingen gevraagd naar wat ze doen en graag willen worden.
Hij heeft ook uitgelegd dat het hier niet alleen om werken in het groen gaat.
Er gebeurt veel meer bij gemeentewerken. Er zijn monteurs, chauffeurs, schilders en timmerlieden.
Kortom er is werk in allerlei richtingen. De gemeente Dantumadiel werkt samen in de zogenaamde DDFK gemeentes.
Dat betekent een samenwerking met Dokkum, Ferwert en Kollum. Ook personeel is uitwisselbaar.
Via een stage zou een leerling in de toekomst wellicht een baan bij de gemeente kunnen krijgen. 
We hebben ook een uitgebreide rondleiding gekregen over het gemeente terrein. De werkplaats bekeken waar het materieel wordt onderhouden en waar ook apk keuringen worden gedaan. Indrukwekkend om te zien.
Tenslotte zijn we vlak in de buurt op locatie geweest waar de groenvoorziening aan het werk is.
Ze zijn druk met kantjes afsteken in de groenperken. Het was een leuke excursie waarbij de leerlingen aan het eind ook nog een mooie tas met inhoud kregen. 

 gemeente

Nieuws uit fase 3:

Afgelopen maand zijn een aantal leerlingen uit de 3e fase op een voor hen maatgerichte cursus geweest. 
De cursus is een aanvulling op hun stage en we hopen dat hun kansen op werk ermee vergroot kunnen worden.
 
Op vrijdag 2 november zijn 3 leerlingen naar Agrilog geweest
Ze namen daar deel aan een cursus verreiker en hoogwerker.
Deze leerlingen waren al in het bezit van een heftruckcertificaat en deze cursus kan als een aanvulling daarop worden beschouwd.
De betreffende leerlingen hebben de cursus met goed gevolg afgelegd.
Het betreft : Albert Feddema ;  Mathijs Posthumus en  Jacob Raap
 
Op maandag 12 november hebben 2 leerlingen met goed gevolg herexamen afgelegd van de theorie voor het lasdiploma. 
Deze leerlingen waren er afgelopen zomer niet in geslaagd een voldoende voor de theorie te halen.
Na een traject van herhalingslessen hebben ze op 12 november opnieuw examen gedaan. Nu met het gewenste gevolg.
De betreffende leerlingen zijn :  Marco van der Meulen en Mathijs Posthumus. 
 
Op woensdag 14 november is Remco Bergsma geslaagd voor zijn heftruckcertificaat!
 
Op 15 en 16 november  heeft Andries Wiegersma een cursus gevolgd voor de bosmaaier bij It Stalhus in Lekkum. 
Deze cursus is een aanvulling voor Andries op zijn stage bij gemeentewerken in Dantumadiel.
Het vergroot zijn kansen op werk daar. 
Andries heeft de cursus met goed gevolg afgelegd en het certificaat voor de bosmaaier behaald. 
 stalhus

Donderdag 18 oktober Spokentocht

Wanneer de schemering invalt begint voor de eerste groep de tocht.  In auto’s worden ze vanaf het verzamelpunt gebracht naar het startpunt voor de spokentocht. 
Er waren nog meer deelnemers aan de tocht dan de vorige keer. Twaalf groepen liepen ditmaal de tocht. 
Het geheel was georganiseerd door de leerlingenraad en docenten. 
De posten waren ingericht door de verschillende docenten en hadden daar goed over nagedacht. 
Soms moest je ergens doorheen, andere keren schrok je van jezelf in de spiegel of werd de rust in het bos ruw verstoord door een harde knal gevolgd door hard gegil. 
De tocht duurde ongeveer anderhalf uur. Anderhalf uur van rustig wandelen en je helemaal rotschrikken. 
Op de route waren verder poppen die tot leven kwamen, soldaten die de wacht hielden, spoken die het bos door zweefden en nog meer. 
Wanneer je dacht het te hebben gehad  sprong er weer een spook tevoorschijn.
De spokentocht was erg  geslaagd en leverde voor leerlingen en docenten mooie herinneringen op. 
Met drinken en een broodje kroket werd de avond afgesloten.

IMG 5983  IMG 5987

Woensdag 10 oktober Sportiviteit ten top bij PrO-voetbaltoernooi Dokkum

Dit jaarlijks terugkerend PrO-voebaltoernooi organiseren we altijd zelf i.s.m. voetbalclub Be Quick Dokkum. Dit jaar was er alleen een jongenstoernooi waarbij alle Praktijkscholen van Friesland waren vertegenwoordigd.
Het was een zonovergoten dag en de teams waren goed voorbereid. Opvallend dit jaar was de sfeer op het toernooi.
Iedereen was heel fanatiek maar daarnaast ook erg sportief in en na de gespeelde wedstrijden. Na de voorronden waren er nog 4 scholen die streden voor de 3 mooie bekers.  Twee Leeuwarder teams, Dokkum en Heerenveen.
Na een opkomst, in de grote en kleine finale, met championsleague-muziek en een goed gespeelde wedstrijd wist De Compagnie2 uiteindelijk in de finale de JJBoumanschool te verslaan en werden zij kampioen. Piter Jelles wist in de kleine finale te winnen van stadsgenoot Comenius.

Einduitslag: 1 De Compagnie 2, Heerenveen                           5 Lidger College , Drachten
                      2 J J Boumanschool Dokkum                                6 De Compagnie 1, Heerenveen
                      3 Piter Jelles de Brege , Leeuwarden                   7 De Diken , Sneek
                      4 Comenius College , Leeuwarden                       8 Singelland de Venen, Drachten

18voetbal118voetbal2

Woensdag 26 september Verkeersmarkt 1e fase

Deze activiteit organiseren we om de twee jaar bij ons op school. De leerlingen hebben tijdens de verkeersmarkt diverse onderdelen gevolgd. Zo werden de ogen en hun reactievermogen getest. Met een speciale bril ervaarden de leerlingen hoe het is als je met alcohol op aan het verkeer deelneemt. Ook mocht er kijkje in een ambulance worden genomen. Met behulp van een tractor en wagen van de Firma Veenma werd duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk het is om in de dode hoek te fietsen. De verkeersmarkt op de J.J. Boumanschool is een initiatief van SBV, stichting bevordering verkeerseducatie.
 
 18verkeer1 18verkeer2

Maandag 17 september Aankondiging schoolverbod op energiedrank

energie1

Beste ouders/ verzorgers.

Wellicht zal het u ook zijn opgevallen dat er de laatste tijd in de media veel aandacht, maar ook ophef is over het gebruik van energiedranken zoals bijvoorbeeld Monster en Red-Bull.
Het zijn dranken die naast extreem veel suiker, ook schadelijke stoffen bevatten zoals een hoog gehalte aan cafeïne en taurine. Voedingsdeskundigen zijn van mening dat teveel drinken van deze dranken kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals leverbeschadigingen, verhoogde hartslag, nierproblemen, maar ook soms afwijkingen in gedrag.

Vooral kinderartsen maken zich zorgen over het teveel drinken van deze dranken door de jeugd. Het ontwikkelend kinderbrein kan veel minder goed omgaan met deze te hoge concentratie aan suikers en cafeïne dan die van een volwassene en reageert vaak ook veel heftiger op deze stoffen.
Enkele effecten kunnen zijn:
- gejaagdheid
- wisselend reactievermogen
- concentratieproblemen
- stress
- je sneller aangesproken voelen
- hyperactiviteit
- lusteloosheid
- vermoeidheid.

Op school merken wij ook dat sommige leerlingen na het drinken van energiedrank anders gaan reageren en het de schoolprestaties in de weg kunnen gaan staan.
Omdat de school, naast een gezonde school vooral voorwaarden wil scheppen voor het beste onderwijs, is tijdens de eerste schoolvergadering besloten om het drinken van energiedranken voor en tijdens schooltijd vanaf het nieuwe schooljaar niet meer toe te staan.
Wij gaan ervan uit dat u als gezamenlijke partners in de opvoeding deze keus zal respecteren en dit gaat bespreken met uw zoon of dochter.
Op school zullen wij de leerlingen ook op de hoogte brengen van dit verbod en uitleggen in de les waarom wij vinden dat energiedranken niet goed thuishoren op een school en slecht zijn voor je gezondheid.
De school wil voorkomen dat een onschuldig lijkend stoer drankje de schoolprestaties negatief gaat beïnvloeden en afbreekt , wat de school juist wil opbouwen.

Team JJ Boumanschool

Maandag 3 september Introductiedag nieuwe schooljaar

Het nieuwe schooljaar zal voor iedere fase van start gaan met een introductiedag:
Fase 1     10.45 uur op school . Introductie start om 11.00 uur.
Fase 2     10.45 uur op school.  Introductie start om 11.00 uur in de gymzaal daarna in zwembad Dokkum
Fase 3     
10.00 uur aanwezig zijn bij sportcentrum Palestra in Dokkum.